Afbeelding
Foto: Catharina Gerritsen

Pilot 'Onder de Pannen' van start in Zwolle

ZWOLLE - Creating Balance en gemeente Zwolle zijn op 16 januari officieel van start gegaan met de pilot Onder de Pannen. Inwoners die een kamer ‘over’ hebben, kunnen deze legaal en met behoud van toeslagen en/of uitkeringen verhuren aan een stadsgenoot die even zonder thuis zit.

De afgelopen jaren groeit de groep mensen die door bijvoorbeeld scheiding of verlies van werk tijdelijk geen onderdak hebben. Onder de Pannen biedt deze mensen tijdelijk een dak boven het hoofd, zodat er vanuit rust en zelfstandigheid gezocht kan worden naar een duurzame oplossing.

Dorrit de Jong, wethouder Wonen en Maatschappelijke Opvang: “Ik ben erg enthousiast over Onder de Pannen. Hiermee voegen we weer een nieuwe woonvorm toe aan het Zwolse woonaanbod. Hard nodig nu er zo weinig woningen beschikbaar zijn. Met deze pilot veranderen leegstaande kamers in een kans voor inwoners die tijdelijk woonruimte nodig hebben. Degene die de kamer aanbiedt, houdt er een financieel extraatje aan over. Win-win dus. In andere gemeenten is deze woonvorm al succesvol. Ik hoop van harte dat ook in Zwolle veel mensen zich aanmelden voor dit mooie initiatief.”

Marieke te Velde, directeur Creating Balance: “Onder leiding van Eline van Eerde en Inge Postma, en in nauwe samenwerking met de gemeente Zwolle, de woningcorporaties en de Centrale Toegang van de GGD, zijn wij er helemaal klaar voor om dit mooie, innovatieve concept te lanceren in Zwolle. Hiermee dragen we bij aan het creëren van meer kansen en mogelijkheden op het gebied van wonen. Ook hopen wij met Onder de Pannen bij te kunnen dragen aan een inclusievere samenleving. Let’s make it work together!”

Hoe werkt het?

Heeft u een kamer over en wilt u deze tijdelijk onderverhuren aan een stadsgenoot die zonder thuis zit? Of zit u zonder thuis? Kijk dan vanaf 16 januari 2023 voor meer informatie op www.creatingbalance.nl of www.onderdepannen.nl. Voor vragen over de pilot of aanmelding kan contact worden opgenomen met Creating Balance via telefoonnummer 038-4542234 of via onderdepannen@creatingbalance.nl.

Creating Balance kijkt zorgvuldig naar een goede match tussen huurder en verhuurder. Daarnaast staan zij garant voor de huurbetaling aan de verhuurder. Na toestemming van de betreffende woningcorporatie en de afdeling Wonen van gemeente Zwolle, wordt een huurovereenkomst getekend voor maximaal 12 maanden. De huurder bouwt geen rechten op. Hoe hoog de huur is die de verhuurder ontvangt en wat deze daaraan overhoudt, verschilt per situatie. Wil je daar meer over weten, neem dan contact op met Creating Balance.

Bundeling van kennis en expertise

De Regenboog Groep heeft het concept Onder de Pannen ontwikkeld. Zij hebben ruime kennis en ervaring met deze woonvorm en doelgroep. De Regenboog Groep helpt meerdere gemeenten bij het opzetten van het project, in samenwerking met de lokale uitvoerders. Inmiddels wordt dit project in verschillende steden uitgevoerd. Creating Balance zorgt voor de uitvoering in Zwolle. Zij zijn een lokale partij die goed is ingebed in de lokale situatie. Creating Balance werkt samen met gemeente Zwolle, de woningcorporaties en de Centrale Toegang van de GGD.