Bart van Hintum (rechts) in actie thuis tegen Almere City: "We willen promoveren. Het maakt niet uit hoe." (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle kwam, zag en overwon in Almelo

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE - "Er komt nu een periode aan met wedstrijden die je moet winnen. We staan er gewoon heel goed voor, liggen op kampioenskoers, maar ons doel is en blijft promoveren. Het maakt niet uit hoe", aldus Bart van Hintum na de galavoorstelling zondagmiddag in Almelo tegen Heracles. "Ja, dit was wel heerlijk voetballen."

Wie doet PEC Zwolle wat? Die vraag kon zondag met recht gesteld worden na de 0-3 zege in het topduel tegen Heracles Almelo. Wat vooral opviel, was de wijze waarop PEC Zwolle triomfeerde. Hoewel PEC doelman Jasper Schendelaar dankbaar mocht zijn met een aantal belangrijke reddingen in de beginfase, speelde de ploeg van trainer Dick Schreuder vooral in de eerste helft als een échte kampioen. Veel beweging, steeds maar lopende mensen, het winnen van duels en de tweede bal én het creëren van veel kansen.
"Ons positiespel was uitstekend, we maakten goede goals en behalve één kans gaven we voor rust niets weg. Heracles wilde echt wel druk zetten, maar ze kwamen steeds een stapje te laat. Dat was onze verdienste”, concludeerde Van Hintum die bijna twee seizoenen speelde voor Heracles Almelo,.

Slim overstapje

De 0-3 ruststand was dan ook volledig verdiend. Eerst was het Samir Lagsir die de 0-1 binnenkrulde na een slim overstapje van Davy van den Berg. Hierna bleef PEC dominant en dreigend. Thomas Beelen was weer terug na een blessure en schakelde Samuel Armenteros uit, de Almelose aanvaller bleef in de rust achter in de kleedkamer.
De Zwolse wingbacks Daijjro Chirino en Lagsir stichtten aanvallend veel gevaar en op het middenveld lieten Thomas van den Belt en Van den Berg hun goede vorm opnieuw zien. Voorin werkte Lennart Thy voor twee en was de balvaardige Younes Taha als tweede aanvaller veelal ongrijpbaar. Ook was Ryan Thomas - die later uitviel met een elleboogblessure en vrijdag tegen VVV Venlo niet meedoet - met al zijn gogme en ervaring van groot belang voor de ploeg. De 0-2 kwam ietwat fortuinlijk tot stand door Van den Belt. Uiteindelijk profiteerde Ty met een rake kopbal van de ruimte achter de laatste linie van Heracles Almelo en kopte PEC naar 0-3.

Verzorgd voetbal

Dat was overigens dezelfde tussenstand als in de eerste ontmoeting in oktober, toen kwam Heracles Almelo nog terug tot 3-2. Zover kwam het zondag niet, al zette de thuisploeg wel meteen aan na rust. "De eerste vijf minuten waren zwaar en kregen zij vijf of zes corners, maar de bal ging er niet in. En dan weet je dat je die wedstrijd gaat winnen”, meende Van Hintum. Al snel was Heracles Almelo, dat dit seizoen thuis nog niet verloor, uitgeraasd en kwam PEC Zwolle weer meer aan verzorgd voetbal toe. Het aantal mogelijkheden was minder in de eerste helft, want Heracles was gewoonweg te zwak om het PEC ook maar enigszins moeilijk te maken. Zo bleef het 0-3, wat niets afdeed aan de geweldige prestatie die Zwolle leverde.