Afbeelding
Foto: Roy Visscher

Zwolse kapel Kleintje 11 is op zoek naar meer klank

Algemeen

(door Roy Visscher) 

ZWOLLE - Hoe meer zielen, hoe meer vreugd: het is een regelmatig gehoorde kreet. Maar voor Kleintje 11 gaat dit gezegde extra op. Want met een goed bezet instrumentarium wordt de sound van deze Zwolse blaaskapel immers nog voller. En dat verhoogt de speelvreugde.

Kleintje 11 is een wat cryptische naam voor een orkest in een muzikale hoek waar aan drank gerelateerde namen de norm lijken te zijn. “Maar de naam bekt lekker, is heel gemakkelijk te onthouden. Hij heeft niets te maken met het aantal bandleden en ook niet met de geneugten van alcoholisch vocht”, trapt muzikaal leider Martijn Melenhorst af. “Wij zijn een groep enthousiaste muziekliefhebbers uit Zwolle die samen op een leuke en gezellige manier muziek maakt.” 

De blaaskapel, in de volksmond ook wel een dweilorkest genoemd, bestaat nog niet zo heel lang, we zijn pas ongeveer een half jaar bezig. Ondanks dat relatief korte bestaan klinkt de muziek al best goed, vertelt Melenhorst, die zelf naast zorgdragen voor de arrangementen ook meespeelt op zijn trombone. “We spelen van alles: van polka’s tot nummers uit de top 40. Ik vind het daarbij belangrijk dat muziek gevoeld wordt door het publiek en niet alleen gehoord. En we willen qua repertoire onderscheidend zijn. Maar de gezelligheid staat bij ons voorop. Respect hebben voor elkaar is ook een van onze motto’s. Ieder mens is bij ons gelijk. Zoals onze voorzitter Hennie Melenhorst altijd zegt: we hebben goede en hele goede muzikanten.” Respectvoller kun je het inderdaad niet zeggen.

Slagwerk

Maar met alleen gezelligheid kom je er natuurlijk nog niet als je het publiek op een lekkere pot muziek wilt trakteren. “Dat klopt helemaal,” zegt Melenhorst. “Daarom vinden wij het heel belangrijk dat er op een goede en serieuze manier muziek wordt gemaakt. Daar doen we met zijn allen dan ook ons best voor. En dat loont, want onze muziek knalt al lekker uit de instrumenten. Maar om onze band nog beter te laten klinken, kunnen wij in alle instrumentensecties nog wel mensen gebruiken. We gaan voor een wat vollere sound.” 

Zo is er binnen de gelederen van Kleintje 11 nog ruimte voor trompettisten, baritonisten, trombonisten en slagwerkers. “Met name zijn wij voor onze slagwerksectie nog op zoek naar een snaredrummer. Bij voorkeur vinden we iemand die er ook geen probleem van maakt om de basedrum te bespelen, maar natuurlijk niet tegelijkertijd, ha ha.” Ook zijn een tenorsaxofonist en een klarinettist welkom.

Sfeer

Wat leden van Kleintje 11, naast een gezellige club en lekker kunnen musiceren, terugkrijgen voor hun inspanningen? “Wat dacht je van leuke optredens. Op elke plek waar wij spelen is er een vrolijke sfeer. Denk aan het carnaval, festivals, openingen, serenades en dergelijke evenementen. Meerdere keren per jaar mogen we onze kunsten vertonen en dat is echt altijd een feestje.” 

Ben je een ervaren muzikant van 17 jaar of ouder en vind je het leuk om in een gezellige groep je muzikale kunnen te tonen? Melenhorst nodigt je dan van harte uit op een van de wekelijkse repetities. “Kleintje 11 repeteert op de woensdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in het Wandelhonk op de Veemarkt.” Wie eerst meer wil weten, kan op de website www.kleintje11.nl kijken of contact opnemen met Martijn Melenhorst via telefoonnummer 06 4470 2305.


Gerard Meijeringh