Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Een afscheid is meer dan een uitvaart

Regelmatig stel ik mijzelf de vraag hoe het toch komt dat mensen uit mijn omgeving mij de vraag stellen of ik nog druk ben in mijn werk. Zolang ik voor een werkgever heb gewerkt, bijna veertig jaar mocht ik in de gezondheidszorg werken, kreeg ik die vraag nooit. Een antwoord kan ik niet echt bedenken, niet anders dan dat werken in de uitvaartzorg voor veel mensen iets fascinerends heeft. Ik vertel wel eens iets over mijn werk, zij het altijd met in acht neming van de privacyregels.

Ik heb ruim tien jaar geleden de keuze gemaakt om mij in dit prachtige vak te bekwamen, waar ik inmiddels alweer zo’n zeven jaar volledig in werkzaam ben. Het brengt consequenties met zich mee, je staat altijd ‘aan’, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het betekent nogal eens dat je net in je bed ligt en de telefoon gaat, een familielid meldt het overlijden van een dierbare en wil graag dat jij hen begeleidt. Of je hebt een afspraak gemaakt met een van je vriendinnen en je moet afbellen, omdat je dag er anders uit gaat zien vanwege een melding van overlijden. Je bent niet altijd baas over je agenda en weet regelmatig niet hoe je werkweek eruit gaat zien. Ik heb het er graag voor over.

Wat een geweldig vak mag ik uitoefenen. Nabestaanden begeleiden in een hele ingrijpende en vaak emotionele periode na het overlijden van een dierbare. Luisteren, adviseren, ontzorgen, samen een passend afscheid voorbereiden en zorgen dat de dag van afscheid goed voorbereid verloopt.

Ik heb door de jaren heen ouders van (stil geboren) kindjes mogen begeleiden tot kinderen van een ouder van nagenoeg honderd jaar en alles ertussen. Ik heb een afscheid in de kamer van de aanleunwoning van de overledene met het eigen gezin georganiseerd tot een volle zaal genodigden in het theater en alles ertussen. En altijd met de zorg en aandacht die het verdient, samen met collega's waarmee ik de laatste verzorging uitvoer wanneer familie dit niet zelf wenst te doen, met de collega die de rouwauto bestuurt voor het overbrengen van een overledene naar een andere locatie of tijdens de staatsierit op de dag van afscheid.

Waar je voor het voorbereiden van een huwelijk zo maar een half jaar aan voorbereidingstijd neemt en vaak wel langer, staat er voor het voorbereiden van een afscheid na overlijden slechts enkele dagen. En dat ook nog in een periode van verdriet, waar je hoofd helemaal niet staat naar regeltaken. Dan is het een groot compliment als nabestaanden je na het afscheid teruggeven dat ze geweldig begeleid zijn, dat ik rust heb weten te brengen dat ze terug kunnen kijken op een waardevolle week van afscheid nemen. En daar heb ik een onderbroken nacht, een uitgesteld uitstapje en een verlate warme maaltijd graag voor over!

Uitvaartzorg Rietje van Voorst
Reviuslaan 258024 CC Zwolle
06-208 84 651
info@uitvaartzorgrietjevanvoorst.nl