Thomas Beelen stoomt op tijdens PEC Zwolle - VVV. "We weten toch altijd wel een goal te maken."
Thomas Beelen stoomt op tijdens PEC Zwolle - VVV. "We weten toch altijd wel een goal te maken." (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle ligt stevig op titelkoers en gaat op recordjacht na zevende zege op rij

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE - Het wordt een druk weekend voor PEC Zwolle. Vrijdag komt Top Oss naar Zwolle, maandag haalt PEC in Kerkrade in tegen Roda JC. Na de 2-0 zege vrijdag tegen VVV Venlo, lonkt een evenaring van het record van acht achtereenvolgende competitie-overwinningen.

Dat record dateert volgens Statsperfom.com uit 1967. Toen werd in de Tweede Divisie achtmaal achter elkaar gewonnen. PEC zette in 1976 ook zo'n reeks neer. Het won toen zeven duels achter elkaar in de Eerste Divisie en een duel om de KNVB-beker.

Lachwekkend

Over cijfers gesproken. Het blad Voetbal International gaf PEC Zwolle na de galavoorstelling tegen Heracles Almelo (0-3 winst), opvallend lage cijfers. Dat leidde tot een mix van verbazing en verontwaardiging in het Zwolse kamp. Navraag leerde dat cijfers in de Keuken Kampioen Divisie niet door rapporteurs, maar op basis van data worden vastgesteld, maar dan nog. Het cijfer 5 voor Thomas Beelen was hoe dan ook lachwekkend. En dat is precies wat Beelen vrijdag na VVV Venlo deed, zonder er verder woorden aan vuil te maken.
“Vorige week speelden we geweldig, nu was het wat minder. Dan moet je rustig blijven en zelf de nul houden, want we weten toch altijd wel een goal te maken."

Na een wat vlakke bedoeling in de eerste helft, waarin PEC Zwolle wel het betere van het spel had en met Melayro Bogarde startte in plaats van de geblesseerde Ryan Thomas, kwam de wedstrijd na rust meer los, concludeerde Beelen.
“Het was in de eerste helft veel te statisch, iedereen stond een beetje te kijken naar elkaar en we speelden in een te laag tempo. Bovendien maakte VVV het ons ook moeilijk door de manier waarop zij druk zetten. Het grote verschil na rust was dat we nu meer lopende mensen hadden. Het was veel meer inspelen, doorbewegen en er zat in ieder geval meer Schwung in.” De wissels aan PEC Zwolle zijde gaven Zwolle uiteindelijk het juiste zetje richting de zege. Trainer Dick Schreuder bracht Tolis Vellios en Gervane Kasteneer in voor Taha en Daijiro Chirino. Het leidde tot daadkracht en doelpunten. Een kwartier voor tijd scoorde Davy van den Berg, die een acrobatische hakbal van Velllios beheerst binnenschoot. Het duurde niet lang toen de bevrijdende 2-0 viel. Thy was het meest alert bij een klutssituatie voor de Limburgse goal.
Daarmee was het duel wel beslist en was het wachten op de derde goal. Die kwam er niet, wel was de zevende overwinning op rij voor PEC Zwolle een feit, zo ook de koppositie. De voorsprong op Heracles Almelo bedraagt drie punten. De nummer drie FC Eindhoven en Almere City staan een straatlengte achter. Dat verschil is elf punten.

Kampioenschap

Het woord kampioenschap valt dan ook meer en meer, al wilde Beelen niet zover gaan. "Aan het begin van het seizoen hebben we het er wel over gehad, maar ons eerste doel is en blijft promoveren."