Hammer Coen Stolk (links) zondag in actie tegen zijn oude club. Met 12 Ralf de Pagter.
Hammer Coen Stolk (links) zondag in actie tegen zijn oude club. Met 12 Ralf de Pagter. (Foto: Pedro Sluiter)

Bekerfinale Landstede Hammers in eigen huis

(door Erik Riemens)

BASKETBAL - Het moet een ware én winnende happening worden. Zondag 12 maart wordt de bekerfinale tussen Landstede Hammers en ZZ Leiden in het Landstede Sportcentrum gespeeld. Het gelijkspel van 69-69 zondag tegen Feyenoord was genoeg voor The Hammers. "We hebben gedaan wat we moesten doen", aldus forward Coen Stolk.

Vorige week donderdag werd in het eerste duel een meer dan stevige basis gelegd. The Hammers - nog steeds zonder de zieke hoofdcoach Herman van den Belt - wonnen toen met 47-62, onder meer door 22 punten van Stolk. "We zijn blij dat we finale gehaald hebben. Het grootste werk was die donderdag al verricht."

Blijft toch bijzonder

"In de tweede wedstrijd probeer je zo weinig mogelijk te denken aan de opgebouwde voorsprong. Je wilt niet bezig zijn met wat je moet doen als je vijftien punten achterkomt. Uiteindelijk hebben we gedaan wat we moesten doen", aldus Stolk, die zoals bekend zeven seizoenen lang voor de tegenstander speelde. "Het is en blijft toch bijzonder, ik ken heel veel spelers, de coach, maar ook mensen in de club. Al is het na vier keer spelen, wel wat minder speciaal."
Het begin van Landstede Basketbal in een sfeervolle en ruim gevuld sportcentrum was zondagmiddag niet best. Het eerste kwart werd afgesloten met een 17-17 stand. In het tweede kwart liepen The Hammers uit naar 41-35 .Het derde kwart - niet geheel verrassend - was bepaald niet goed en was het Feyenoord dat op voorsprong kwam: 52-55.
"Ik weet niet wat dat is. Gelukkig bleven we er voor knokken en gaan", concludeerde de 25-jarige speler die zich binnenkort mag melden bij het grote Oranje dat over een kleine maand tegen Georgië en Oekraïne speelt. Ook teamgenoot Boyd van Vuurst de Vries is geselecteerd.

Verschillen klein

Maar eerst wacht de competitie. Zaterdag reist Landstede Hammers als de nummer zes af naar hekkensluiter Amsterdam. De verschillen zijn klein, zo is de achterstand op Aris dat derde staat maar één punt. Zit er nog meer in voor The Hammers? Als het aan Stolk ligt wel. "Als we echt lekker en goed kunnen samenspelen, dan zijn wij in staat om iedereen te verslaan."