Keije Solen show trots zijn kampioenstrui en -medaille.
Keije Solen show trots zijn kampioenstrui en -medaille. Foto: Pedro Sluiter

Keije Solen: van keeper tot kampioen veldrijden

Sport

VELDRIJDEN - Komend weekend is het WK veldrijden voor junioren in Hoogerheide. Met Zwollenaar Keije Solen op zondagochtend aan de start in zijn nationale kampioenstrui. Die won hij twee weken geleden als eerstejaars junior toen hij alleen over de finish kwam in Zaltbommel. Het geheim? “Ik heb veel getraind op het lopen met de fiets.”

(door Erik Riemens)

Keije heeft het fietsen bepaald niet van een vreemde. Vader Edwin was jarenlang voorzitter van de Zwolse wielervereniging De Hanzerenners, waar Keije nu nog lid van is. Hij rijdt zelfs nog bepaalde wedstrijden in hun kleding. “Ik heb er veel aan te danken, vooral aan mijn trainers Mark de Vries en Gosee Nijboer.” 

Motorcross

Toch stond de 16-jarige Zwollenaar als klein jochie niet op de pedalen, maar onder de lat bij ZAC. “Toen ik een jaar of tien was, deed ik ook aan motorcross. De snelheid en het stunten spraken mij heel erg aan. Mijn ouders vonden het op een gegeven moment ook wel goed dat ik een andere sport ging doen. Zo ging ik in de zomer mountainbiken en wielrennen en in de winter veldrijden. Die afwisseling op de fiets, spreekt mij nog steeds heel erg aan. Ooit moet ik misschien kiezen, maar nu nog niet.”
En dat fietsen gaat Keije maar wat goed af. Hij behaalde in alle drie de sporten al eens nationale titels, al is de winst op het NK cyclecross van 15 januari wel heel speciaal, omdat hij als eerstejaars junior won.
“Ik rijd nu voor de Streetjump Abloc ploeg en het ontwikkelingsteam CyclingClassNL, wat is opgezet door de KNWU, NOC*NSF en Jumbo-Visma. Die dag had ik een hele goede start. Bij het lopen kon ik een gaatje slaan en reed ik weg. Ik heb veel getraind op lopen met de fiets, dat is toch wel even wat anders en doe je niet zomaar. Uiteindelijk bleek dat goud waard. Letterlijk.”
Natuurlijk dagdroomt Keije ook van eremetaal op het WK, komend weekend. “De beste zes renners uit Nederland komen aan de start en verder is er concurrentie uit België, Tsjechië en Frankrijk. Een plek in de top tien zou helemaal geweldig zijn, al blijf je altijd afhankelijk van je vorm en van je materiaal. Veldrijden is een echte materiaalsport. Afgelopen weekend reed ik een UCI wereldbekerwedstrijd in Besançon. Ik had toen pech met mijn twee fietsen en werd 35ste.”

Prof worden

Dat hij naar Frankrijk kon en al de nodige buitenlandse wereldbekerwedstrijden reed, heeft alles te maken met dat Keije op het CSE zit, waar de sport centraal staat. “Ik zit in Havo 5 en doe gespreid examen. Dat is allemaal goed geregeld. Mijn trainer is Johan Procée en op dinsdag krijg ik training van Kirsten Wild. Ook geeft zij mij af en toe tips, zij heeft toch op de Olympische Spelen gereden en veel prijzen gewonnen. Op woensdag train ik in Kampen bij de KNWU onder leiding van Bert-Jan Hamer en ik heb ook een eigen trainer. Dat was Marco van Bon en wordt straks Marco Postma. Ik denk dat ik zo’n tien tot vijftien uur train in de week en ik heb echt maar één doel: Prof worden. Het liefst in het mountainbiken, wielrennen én veldrijden.”