Jesper Walinga vangt de bal in het verloren duel tegen Mid-Fryslân.
Jesper Walinga vangt de bal in het verloren duel tegen Mid-Fryslân. Foto: Pedro Sluiter

Sparta voelt zich steeds meer thuis in Victorium

Sport

KORFBAL - “Victorium begint steeds meer een ‘thuis’ te worden.” Sparta korfbalster Rowie Soldaat is enthousiast over de nieuwe thuishaven van de Zwolse korfbalclub aan de Boerendanserdijk.

(door Harry Bouwhuis)

“In het begin heb je in zo’n nieuwe hal natuurlijk altijd te maken met de nodige kinderziektes. Maar het is echt een schitterende accommodatie. Langzaam vinden we er onze weg. De overgang van Windesheim naar Victorium vond ik best wel meevallen. Alleen is de vloer qua kleur compleet anders. De zaal en andere ruimtes zoals de horeca worden steeds meer aangekleed. Zoiets moet groeien.”  

In het hart

Soldaat (27) speelt al acht jaar bij de Zwolse club. Daarvoor kwam ze uit voor Sparta Nijkerk. Na een verhuizing kwam zij in Zwolle terecht. ”Ik heb nog een jaar op en neer gereisd naar Nijkerk, maar dat werkte niet echt. In Zwolle koos ik voor Sparta, omdat die club het hoogste speelt. Ambitie was voor mij dus de voornaamste reden. Ik voel me hier inmiddels prima thuis. Als je jezelf ervoor open stelt, word je snel opgenomen. De club zit veel mensen in het hart. Als ik zie hoeveel leden in touw zijn in Victorium rondom een wedstrijd van ons. We hoeven alleen maar te korfballen.”
Jesper Walinga (22), een kind van de club, speelt sinds 2018 deel in het eerste team. Ook hij voelt zich steeds beter thuis in de nieuwe hal. “We verhuisden in coronatijd. Een nieuwe en vooral hele lege hal. Het voelde naargeestig aan. Gelukkig komt er steeds meer sfeer met sponsordoeken, banieren en publiek. Ook kunnen we in Victorium gebruik maken van de  fysio- en fitnessruimtes en is er een mooie horecaplek.”

Steeds attractiever

“We hebben drie trainingsavonden in de week. Bijna de hele club kan er dan terecht. Heel belangrijk voor het clubgevoel. Ideaal voor spelers, maar ook voor trainers. Qua ‘wij-gevoel’ leeft de veldcompetitie meer op ons complex in Stadshagen. Maar wat spel en niveau betreft, prefereer ik toch het zaalkorfbal. Ik vind dat we steeds attractiever beginnen te spelen. Met de invoering van een tussenklasse, de Korfballeague 2, wordt het korfbal ook steeds professioneler. Een goede zaak”, zo besluit Wallinga.