Jasper Schendelaar kreeg tegen Jong Ajax de rode kaart. Thomas van den Belt (6) begrijpt er niets van. (Archieffoto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle in Historisch PersPECtief

PEC Zwolle – De Swollenaer komt maandelijks met de rubriek PEC Zwolle in Historisch PersPECtief. Een vooruitblik naar de komende competitietegenstanders, aan de hand van een terugblik. Vandaag deel 5. In de maand februari speelt PEC Zwolle vier wedstrijden: tegen de jonkies van Ajax en AZ. En ook tegen ADO Den Haag en MVV. Deze keer duikt PEC Zwolle supporter Ruben de Velde de archieven in.

Jong Ajax – PEC Zwolle

Op maandagavond 6 februari treft de ploeg van Dick Schreuder in Amsterdam Jong Ajax, dat dan in ieder geval een andere trainer voor de groep heeft staan. John Heitinga is de interim-coach na het ontslag van Alfred Schreuder, de broer van PEC-trainer Dick. Een wedstrijd die slechts één keer eerder werd gespeeld. In speelronde negen van dit seizoen. Een onnodige rode kaart van Jasper Schendelaar na elf minuten bracht de Zwolse formatie in moeilijkheden. Mede hierdoor eindigde het duel uiteindelijk in een gelijkspel (1-1). Haris Medunjanin zorgde voor de Zwolse treffer.

PEC Zwolle – Jong AZ

Net zoals de ontmoeting tegen Jong Ajax stond dit affiche eerder dit seizoen voor het eerst op de agenda en wel op maandag 12 september. Het zou een wedstrijd worden waar PEC, na de overwinningstreffer vlak voor tijd tegen Den Bosch en het ombuigen van een 0-2 achterstand tegen Willem II, voor de derde achtereenvolgende keer veerkracht moest tonen.
Tot de 28e minuut leek er geen vuiltje aan de lucht. Vier minuten ervoor had een verdediger van Jong AZ de bal in eigen doel gewerkt en nu leek Bram van Polen vanaf de penaltystip voor de 2-0 te zorgen. De strafschop werd echter gemist en in plaats van een enigszins veilige marge was het PEC dat vlak na rust tegen een achterstand aankeek. Uiteindelijk wisten Younes Taha en Dean Huiberts tussen de 60e en 70e minuut orde op zaken te stellen. Op vrijdag 10 februari vindt het tweede treffen tussen de twee teams plaats. Hopelijk zal het deze keer aan Zwolse zijde een stukje minder billenknijpen zijn.

ADO Den Haag – PEC Zwolle

Na één seizoen niet meer op de kalender te hebben gestaan, mag de Zwolse spelersbus op vrijdag 17 februari koers zetten richting Den Haag. Een historische wedstrijd tussen deze twee clubs vond plaats in het seizoen 2013-2014. Na vijf wedstrijden op rij niet gewonnen te hebben, waarvan er de laatste drie zelfs niet gescoord werd, kon er toch wel geconcludeerd worden dat de formatie van toenmalig PEC-trainer Ron Jans aanvallend niet in vorm was.
Toch leek het zondagmiddag 20 oktober alsof de Blauwvingers alleen maar met scherp schoten. Aan de hand van de artistieke middenvelder Mateusz Klich, die met vier assists een belangrijk aandeel had in de overwinning, werd ADO behoorlijk vernederd. Een ander verloop had de wedstrijd ook zomaar kunnen hebben toen Ricky van Haaren in de eerste helft een vrije trap op de lat schoot en een perfecte voorzet van Hagenees en ex-PEC speler Mike van Duinen niet werd verzilverd.
Het werd de wereld op zijn kop, want achtereenvolgens wisten Mustafa Saymak (2 keer), Fred Benson (2 keer), Bram van Polen en Giovanni Hiwat het net te vinden. Iets wat de keeper aan Haagse kant kwam te staan op cynische liederen vanaf de tribune. De 6-1 overwinning staat nog steeds in het rijtje van de grootste Zwolse eredivisieoverwinningen. Een historische wedstrijd in een seizoen dat nog vele malen historischer zou worden.

MVV Maastricht – PEC Zwolle

Voor de tweede keer deze maand speelt PEC Zwolle een uitwedstrijd op de maandagavond. Zo staat op 27 februari de wedstrijd in De Geusselt op het programma. Een wedstrijd die hoogstwaarschijnlijk door de speeldatum in combinatie met de af te leggen afstand niet de supportersaantallen zal verdienen als dat anders het geval zou zijn. Aan de support lag het tijdens een doordeweekse dag niet in het seizoen 1976-1977. Zo was MVV op woensdag 9 maart de tegenstander in de kwartfinale van het bekertoernooi. Twee clubs die de voorbije seizoenen hadden laten zien erg aan elkaar gewaagd te zijn en dat was ook dit duel duidelijk zichtbaar.
Onder het oog van ruim 18000 toeschouwers, ongeveer drie keer het aantal dat gemiddeld bij wedstrijden kwam kijken, wist de Deense huurspeler Niels Sörensen in de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd te maken. Een overwinning die er voor zorgde dat PEC net zoals het voorgaande seizoen weer de halve finale bereikte. Met deze keer een betere afloop, want ook ADO werd daarna verslagen en zo stond de club voor de tweede keer in de geschiedenis in de bekerfinale. Die werd op Hemelvaartsdag 1977 gespeeld in Nijmegen en PEC legde het af tegen FC Twente (1-3).