Sam Kersten in actie tegen Top Oss, de club waarvoor hij als jong jochie nog even speelde. (Foto: Pedro Sluiter)

Er staat geen maat op PEC Zwolle na succesvolle dubbelslag tegen Top Oss en Roda JC

(door Erik Riemens)

PEC Zwolle - Hoewel er nog zestien duels te spelen zijn in de Keuken Kampioen Divisie, is het grote rekenen al begonnen. De vraag of wordt amper meer gesteld, wel wanneer PEC Zwolle promoveert. Als nummer twee of als titelkandidaat. Het laatste is na de dubbelslag tegen Top Oss en maandag tegen Roda JC meer en meer reëel, al wil Sam Kersten nog niet zover gaan.

De voorsprong van PEC Zwolle op nummer twee Heracles Almelo is negen punten. Wel speelde PEC een wedstrijd meer. "We winnen de laatste tijd alles en staan er heel goed voor, maar we gaan nog steeds voor promotie. Kampioen worden is niet echt een issue in de groep.”
De Zwolse verdediger, die ruim negen maanden geblesseerd was, verving in beide duels de op zijn beurt geblesseerde Bram van Polen. "Ik moet rustig opbouwen, maar de volle 90 minuten spelen komen steeds dichterbij”, klonk Kersten vrijdag hoopvol. “Ik ben fit genoeg om bijvoorbeeld maandag ook tegen Roda te kunnen spelen.”

Belangstelling Feyenoord

En dat laatste gebeurde ook. PEC was maandag in het diepe Zuiden eigenlijk oppermachtig. Het had in de beginfase alleen wat te vrezen van Bryan Limbombe, die een hele goede kans kreeg. Topschutter Dylan Vente kwam er totaal niet aan te pas tegen Thomas Beelen. Zoals vaker kreeg PEC Zwolle ruimte om te voetballen en daar werd voor rust twee keer van geprofiteerd. Eerst was het Lennart Thy die na ruim een half uur raakschoot, even later was het Thomas van den Belt, tot op de dag vandaag (dinsdag 31 januari, red.) in de belangstelling van Feyenoord, die een goedlopende aanval bekeken afrondde. Beide PEC-spelers staan nu op tien goals.

Schouders stuk

Halverwege de tweede helft scoorde Lennard Hartjes de 1-2, maar pas in de slotfase kwam PEC echt in de problemen en mocht het na afloop de schouders stuk slaan van keeper Jasper Schendelaar, die een cruciale redding in huis had op een kopbal van Jamie Yayi Mpie. Daarvoor raakte Roda de paal door Boyd Reith. “Ja ik moest het laatste half uur wel aan de bak. Eerst bij wat voorzetten vanaf de zijkant, en in de slotminuten bij die kopbal, die pakte ik denk ik wel goed”, schetste Schendelaar ietwat bedeesd zijn rol.

Troefkaart Tolis

Vrijdag werd Top Oss ruim verslagen (4-1). Voor rust was PEC Zwolle vooral gevaarlijk door Thy en Younes Taha. De middenvelder kopte raak na een prima voorzet van Davy van den Berg. Notabene oud-PEC speler Rick Dekker zorgde na rust voor de onverwachte gelijkmaker. Gelukkig trok PEC troefkaart Tolis Vellios. De aanvaller viel twintig minuten voor tijd in en maakte binnen enkele minuten zijn treffer. Het Brabantse verzet - in hoeverre daar sprake van was - leek definitief gebroken. En dat drukte PEC uit in klinkende cijfers. Eerst was het Thy die fraai scoorde met een stift. In minuut 85 maakte een andere invaller, Dean Huiberts de 4-1.