Kopje met achtergebleven koffiedik.
Kopje met achtergebleven koffiedik. Foto: Jan Jaap van Dijk

Dat is koffiedik kijken

Deze uitdrukking houdt in dat je een voorspelling doet of verwachting hebt, maar dat de uitkomst onzeker is. Dat is koffiedik kijken is afkomstig uit de wereld van de waarzeggerij en een praktijk, die ook wel Tasseografie wordt genoemd Hierbij drinkt de cliënt eerst een kop Turkse koffie of thee, waarna de waarzegger aan de hand van het achtergebleven koffiedik of de overgebleven theeblaadjes de toekomst van de cliënt kan voorspellen.

Koffiedik

Vooral het koffiedik kijken- of lezen kent de meeste bekendheid. Toen de koffie in de 17e eeuw zijn intrede deed in Europa werden allerlei magische eigenschappen aan deze drank toegekend en zo raakte ook het ook het koffiedik kijken in zwang.

Na het drinken van de koffie gaat de waarzegger het achtergebleven patroon in het koffiedik interpreteren. Soms wordt de cliënt gevraagd om eerst nog in de drab te roeren of deze op een schoteltje te doen. Ook kan gebruikgemaakt worden van een kop of schotel, waarop afbeeldingen staan van bijvoorbeeld de dierenriem, speelkaarten of andere symbolen. Koffiedik kijken wordt tegenwoordig met veel scepsis bejegend. Zo zou het een vorm van oplichterij zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van hot-en cold readingstechnieken. Een gewiekste waarzegger kan de cliënt eerst uithoren tijdens het drinken van de te nuttigen drank, waarna deze precies weet wat de cliënt wil horen.

Zelf doen

Als je het koffiedik kijken zelf eens wilt uitproberen, handel dan als volgt. Voor de bereiding van een Turkse koffie heb je een klein steelpannetje nodig, waarin de koffie en eventueel de suiker komt. Voeg al roerend de koffie tot je een egale massa hebt. Zet het pannetje op het vuur en net voor het begint te koken, komt er schuim omhoog. Schep het bovenste van het schuim eraf. Zet de overgebleven koffie weer op het vuur en laat het schuim weer omhoog komen. Schenk dan de rest in de kopjes.
Draai het kopje om en zet het ondersteboven op een bordje en draai driemaal naar rechts. Leg de handen op het kopje en draai het terug. Bekijk rustig de vormen die je ziet.

De interpretatie van de symbolen hangt steeds van jezelf af. Wat ze betekenen voor de ene persoon, hoeven ze niet te betekenen voor een ander persoon. Symbolen kunnen alles zijn wat de mens kent: landschappen, planten, bergen, bomen, rivieren, mensen, letters of getallen.

Girbe Buist