Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Bauke Vermaas wil als stadsdichter andere mensen inspireren

(door Gerard Meijeringh) 

ZWOLLE - In Stadkamer Centrum is vorige week donderdagavond tijdens de Gedichtendag de nieuwe Stadsdichter van Zwolle gepresenteerd. Bauke Vermaas heeft het stokje overgenomen van Sarah Lucassen.

“Schrijven is mijn werk. Ik ben natuurkundige en schrijf als freelancer over wetenschap”, vertelt Vermaas. Sinds een aantal jaren is ze serieus met gedichten bezig.
“Ik heb een beetje het gevoel dat ik altijd wel in dichten dacht, maar sinds 2019 schrijf ik het op.”

Komt haar wetenschappelijke achtergrond ook terug in haar gedichten? “Soms wel. Ik wil niet wetenschap op rijm zetten, maar soms werk ik werk ik ergens aan en voel ik dat er 'meer' in zit, een metafoor voor het leven. Dan probeer ik daar wat mee te doen, maar het uiteindelijke gedicht moet te begrijpen zijn zonder dat je de wetenschap erachter kent." 

Wielerpoëzie

Vermaas heeft nog geen dichtenbundels op haar naam staan. “Ik ben kritisch en de tijd moet er rijp voor zijn. Ik wil liever dat een uitgever het in mij ziet, dan dat ik zelf een bundel uitgeef. Dan kan het wat langer duren." Toch heeft Vermaas al een behoorlijk oeuvre opgebouwd. Ze heeft al honderden gedichten op de plank liggen. Samen met Veronique Rap schrijft ze gedichten over wielrennen die verschijnen op het Instagramaccount @wielerpoezie. “Dat doen we nu een jaartje of twee. We zijn liefhebbers van fietsen en dichten graag. Dan heb je een heel ander publiek. Er zijn heel veel mensen die dat volgen, dat zijn fietsfanaten. Het is mooi dat je daar dan ook poëzie brengt.” 

Inspiratie

De wielersport leent zich uitstekend voor poëzie, maar daarnaast werkt fietsen voor Vermaas inspirerend, evenals wandelen. “Als ik ga fietsen of wandelen, vind ik de rust en keer ik bijna altijd wel met een gedicht terug. Dan kan ik goed denken en vormen de zinnen zich vanzelf. Alles zit in m'n hoofd, maar ik moet het alleen nog even opschrijven."

Thuis in Zwolle

Vermaas solliciteerde zelf op de functie van stadsdichter van Zwolle in november. "Ik wil stappen maken in de poëzie en ik denk dat dit een heel mooi podium is." Ze is geboren in Curaçao en in de Randstad opgegroeid. "Daarna heb ik in Enschede en in Groningen gestudeerd.” Nu woont ze al negentien jaar in Zwolle. “Ik voel me heel erg thuis in Zwolle. Het is knus en het ligt op een mooie plek. Je bent zo de stad uit. Binnen tien minuten ben ik de IJssel over. Dat vind ik zo tof aan Zwolle, net als bijvoorbeeld de oude binnenstad. Ik wil mijn waardering in woorden teruggeven aan de stad. Er is zoveel moois om over te schrijven." 

'Dichten is leuk'

Vermaas hoopt dat haar gedichten gewaardeerd en gelezen worden. "En wat ik leuk zou vinden, is dat poëzie en literatuur wat meer op de kaart komen. Er zijn leuke initiatieven geweest. Jeroen (Jeroen Kraakman, stadsdichter 2019-2021, red.) heeft het open podium ‘Lege Stoelen' opgezet, dat elke maand druk bezocht wordt. Er zijn behoorlijk wat steden die een lokale verhalen- of poëzieprijs hebben. Dat zou ik voor Zwolle ook mooi vinden. Er zijn genoeg mensen in Zwolle die met schrijven bezig zijn. Daar kun je best meer aandacht aan besteden. Het is een idee, maar het is wel iets dat blijvend zou kunnen zijn. Ik wil graag het dichten dichter naar de mensen brengen. En laten zien hoe leuk het is.”