Het Jong Brittenorkest.
Het Jong Brittenorkest. Foto: Paul Tolenaar

Britten Concours 2023

Algemeen

ZWOLLE - Het Britten Concours voor jonge talentvolle cellisten wordt zaterdag 11en zondag 12 maart gehouden in het ArtEZ conservatorium Aan de Stadsmuur. Een week later, op 18 maart, volgt het concours voor jonge altviolisten. 

Er doen 39 jonge strijkers uit heel Nederland mee. Zij spelen vrij en verplicht werk voor de vakjury en het publiek. Het concours is gratis toegankelijk.

“Ons motto is uitdagen, inspireren en ontmoeten”, zegt Loes Visser, artistiek leider van het Britten Concours dat onderdeel is van de Stichting Britten voor Jong Muziektalent. “Wij willen jonge strijkers een podium geven en ze uitdagen om zichzelf te laten horen en zien. Met dit concours geven we ze de kans om andere jonge strijkers te ontmoeten en elkaar te inspireren.”

Het programma voor cellisten in categorie I (10 tot en met 12 jaar) en III (16 tot en met 18 jaar) begint zaterdag 11 maart om 10.00 uur, en categorie II (13 tot en met 15 jaar) start zondag 12 maart om 10.00 uur. Het programma voor altviolisten begint zaterdag 18 maart om 13.30 uur. Het volledige programma is op www.hetbritten.nl te vinden.

De eerste prijswinnaars krijgen een masterclass aangeboden en treden op met het Britten Jeugd Strijkorkest op 16 april in Theater de Spiegel. Tijdens dit optreden spelen violist Maria Milstein en altviolist Dana Zemtsov Mozart’s Sinfonia Concertante.

De Masterclass voor cellisten wordt op 3 juli gegeven door Gregor Horsch, solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest. De winnende altviolisten krijgen op 26 maart hun masterclass van altviolist Nathan Braude, docent op de Royal College of Music in London. De masterclasses zijn openbaar en vinden plaats in de Groote Sociëteit aan de Koestraat.

Joop de Haan