Race-coach bij BEAT Cycling én Zwollenaar Alex van de Vosse genoot volop van De Ster van Zwolle.
Race-coach bij BEAT Cycling én Zwollenaar Alex van de Vosse genoot volop van De Ster van Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

“Alleen start maakt Salverda Bouw Ster van Zwolle al uniek”

Sport

WIELRENNEN - Het is zaterdagmorgen druk op het Zwolse Grote Kerkplein. Na een indrukwekkende minuut stilte als eerbetoon aan de vorig jaar overleden organisator Jan van Ommen, vindt daar de geneutraliseerde start van De Ster van Zwolle plaats. De opening van het wielerseizoen die uiteindelijk door Coen Vermeltfoort wordt gewonnen. 

(door Harry Bouwhuis)

Zwollenaar Alex van de Vosse (48), ploegleider van de Beat Cycling Club staat ontspannen bij zijn volgauto als zijn renners zich presenteren op het podium. De oud-voetbalvoorzitter van Be Quick ’28 is teruggekeerd in de moederschot van zijn grote passie, het wielrennen.
Hij kwam zelf als renner met zijn club De IJsselstreek in het verleden drie keer in actie tijdens de klassieker en is nu als race-coach betrokken bij Beat Cycling. ”De charme van De Ster? Fietsen in je achtertuin op wegen die je door er zo vaak te trainen door en door kent. Maar tijdens de koers is er altijd hectiek. Iedereen wil van voren zitten. Een wereld van verschil.”
Van de Vosse gelooft in zijn eigen formatie met coureurs als meervoudig wereldkampioen baanwielrennen Matthijs Büchli en ook de Belg Gil D’heygere, een ééndags-specialist. “Maar er zijn hier zoveel goede ploegen. Ik ben heel benieuwd.”

Hanzerenners

Heini Koornberg (44) vormt met Rik Jansen het teammanagement van het eliteteam van de Zwolse Hanzerenners dat flink aan de weg timmert.” Natuurlijk zijn wij hier van de partij, maar uiteraard niet in de favorietenrol. We willen vooral in de clubcompetitie forse stappen maken. De tegenstand is vandaag enorm met al die Continental formaties en ook buitenlandse teams. Toch zijn we vol vertrouwen.”
Ook Koornberg zelf was als coureur drie keer van de partij bij De Ster die na een onderbreking van één jaar weer volop straalt. “Het is een intensieve wedstrijd met een heel afwisselend en uitdagend parcours vol lastige stukken. Brede wegen, smalle paden en uiteraard de dijken bij Genemuiden en Zalk. Het rennersveld is deze editie heel sterk. Coen Vermeltfoort is voor mij opnieuw weer dé favoriet. Maar ik zie ook kansen voor de sterke Tomas Kopecki van de TDT Unibet formatie van Bas Tietema. En er kan ook zo maar een ‘dark horse’ opstaan bij één van de buitenlandse equipes.”

Raymond Koch zit tijdens editie 62 van De Ster achter het stuur van de ploegleiderswagen van de Zwollenaren. Koornberg volgt de koers zelf per fiets en heeft zes plekken aangekruist om zijn clubgenoten aan te moedigen. Ook hij is present bij de drukbezochte start. “Starten in hartje stad met zoveel mensen op de been. Dat alleen al maakt de Ster van Zwolle uniek. Dit is wel even wat anders dan aan een wielerwedstrijd beginnen op een verlaten industrieterrein.”

Kippenvel

Het parcours van de Ster kent vele gezichten. Lenteachtige taferelen, maar ook grimmige kanten zoals in 2006 toen door vorst en sneeuw maar weinig renners finishten. De editie van 2023 zal misschien niet de boeken ingaan als de zwaarste Ster in de historie. Maar is er wel een die gekenmerkt werd door valpartijen, chaos, hectiek en wind. “Dat hoort bij De Ster”, stelt Van de Vosse na afloop. Hij genoot van de geweldige ambiance. ”Wat een publiek. En dan het eerbetoon aan Jan van Ommen bij de start. Echt kippenvel. Het wielrennen zit weer in de lift. Dat merk je steeds meer”. 

Lege handen

Over het presteren van zijn Beat Cycling Club formatie was de race-coach echter minder te spreken. “We misten de slag in de buurt van Genemuiden. Drie coureurs finishten in de tweede groep. Lege handen dus. We wisten dat we hier niet de beste ploeg hadden, maar toch is het een teleurstelling. Volker Wessels zette echt de toon en heeft met een klasbak als Vermeltfoort natuurlijk een geweldige winnaar.”

Niet eerder

Dat ongeluk in een klein hoekje zit kregen De Hanzerenners snel mee. Na tien kilometer moest Werner Vos de strijd al staken en even later liep Jelle van Bootsveld een sleutelbeen- en polsbreuk op bij een val. “We waren al heel snel ‘onthoofd’ na het wegvallen van onze twee troeven”, zag Koornberg. Uiteindelijk haalde geen enkele Hanzerenner de eindstreep. ”Het is zoals het is. Zoveel uitvallers als vandaag heb ik hier nog niet eerder meegemaakt. Kijk maar eens naar de statistieken. Verliezen hoort bij de sport, ook in De Ster. En echt petje af voor de nieuwe organisatie. Alleen valpartijen kun je nooit voorkomen.”

In de sprint versloeg Coen Vermeltfoort, Martijn Budding (TdT-Unibet) en Loe van Belle (Jumbo-Visma DT) die derde werd.