Eliano Reijnders: "Je moet niet van mij verwachten dat ik de vechtduels met de verdedigers aanga."
Eliano Reijnders: "Je moet niet van mij verwachten dat ik de vechtduels met de verdedigers aanga." Foto: FC Utrecht Media

Zwollenaar Eliano Reijnders laat voor nu alle opties nog open

Sport

VOETBAL - De naam van broer Tijjani met wie hij dagelijks contact heeft, werd afgelopen weekend gelinkt aan Oranje. In zijn schaduw is Eliano Reijnders (22) inmiddels een vaste waarde bij Jong FC Utrecht. Hij droeg al een aantal keren de aanvoerdersband en speelde in twee oefenduels mee met de hoofdmacht. Eind deze maand treedt hij in Zwolle met Jong FC Utrecht aan tegen ‘zijn’ PEC Zwolle. “Ik ben en blijf een jongen van de stad.” 

(door Erik Riemens)

Je speelt nu sinds eind augustus bij Jong FC Utrecht. Was dat iets dat jezelf wilde?

“PEC Zwolle wilde mij wel houden, alleen vond ik het zelf belangrijk dat ik op mijn leeftijd veel wedstrijden zou gaan spelen. Natuurlijk kon Zwolle mij geen basisplaats garanderen. Alleen de eerste drie, vier wedstrijden speelde ik helemaal niet, terwijl ik volgens mij een goede voorbereiding achter de rug had en wel een en ander had afgedwongen.”
“FC Utrecht toonde interesse, bood mij wel die kans en ook de mogelijkheid om eventueel in het eerste te komen, als ik het uiteraard zelf zou afdwingen. Inmiddels heb ik twee oefenwedstrijden meegespeeld en een paar keer meegetraind. Dat was nog met Henk Fräser, met de nieuwe trainer Michael Silberbauer heb ik nog niet gesproken.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen acht maanden Jong FC Utrecht?

“We staan laatste, maar ik vind echt dat we te laag staan. Voetballend zijn we heel vaak absoluut niet minder, maar door onvolwassenheid krijgen we toch onnodig goals tegen. Het is niet zo dat het de ene week alles is en de andere week helemaal niks. Daarin zijn we wel redelijk consequent. Tegen NAC Breda winnen we met 4-1, we verslaan MVV twee keer en spelen ook twee keer gelijk tegen ADO Den Haag. De enige keer dat we echt door de ondergrens gezakt zijn, was de uitwedstrijd tegen Heracles, die we met 6-1 verloren.”

Iedereen heeft een beeld van de Jongteams. Wat is Utrecht eigenlijk voor een ploeg?

“Vooral een hele jonge ploeg. Een mix van spelers die afkomstig zijn van andere clubs zoals Ajax of Feyenoord, die al wat langer in de eerste divisie spelen of die doorgestroomd zijn uit de jeugdopleiding van FC Utrecht. Wat meespeelt is dat je nooit echt kan bouwen aan een vast team, omdat je altijd afhankelijk bent van het eerste elftal. Soms ben je lekker bezig en dan komen er spelers terug van het eerste. Niet dat het dan minder wordt, maar je traint niet samen en bent niet op elkaar ingespeeld. Dat is best weleens lastig.”

Wat verwacht FC Utrecht specifiek van jou? 

“Ik ben één van de oudste jongens. Omdat ik al meer dan 50 wedstrijden in de eredivisie heb gespeeld, word van mij verwacht dat ik met mijn ervaring de jonge jongens begeleid en wat mee aan de hand neem. Dat is ook iets waarin ik mezelf verder aan het ontwikkelen ben. Helaas heb ik nog niet gescoord, maar wel een aantal assists gegeven. Ik weet nog het thuisduel tegen PEC, die verloren we met 0-1, maar toen had ik eigenlijk moeten scoren.” 

Bij PEC Zwolle speelde je op meerdere posities, zelfs als een soort wingback. Hoe zie jij dat zelf en hoe ziet Utrecht jou?

“Ik zie mezelf echt als een aanvallende middenvelder, als een nummer tien of eventueel een speler aan de rechterkant. Zo ziet Utrecht dat gelukkig ook. Toen ik hier kwam speelde Utrecht 5-3-2, een beetje hetzelfde als Zwolle. In die periode was ik ook nog weleens een van die twee spitsen. In een iets meer vrije rol, niet als een echte nummer negen, want je moet niet van mij verwachten dat ik de vechtduels met de verdedigers aanga. Dat is overigens wel een verschil met de eredivisie. In de Keuken Kampioen Divisie is het echt wel harder, fysieker en zijn de velden ook vaak wat minder.”

In 2019 debuteerde je bij PEC Zwolle onder leiding van John Stegeman en speelde je in totaal 52 eredivisieduels. Je hebt nog een contract tot en met 2025. Hoe gaat het nu verder?

“Daar houd ik mij nu nog niet mee bezig. Alles is nog open. Ik sta tot het eind van dit seizoen onder contract bij Utrecht, als ik daar de stap naar het eerste zou kunnen maken, dan zou dat mooi zijn. Het kan ook zo zijn dat ik straks terugkeer bij Zwolle. Voor nu geldt dat ik het moet laat zien bij Jong FC Utrecht, waar ik het erg naar mijn zin heb.”

Vrijdag 31 maart, PEC Zwolle-Jong FC Utrecht. Hoe speciaal wordt dat?

“Ik hoop dat PEC promoveert en kampioen wordt. Dat is mooi voor de club, de supporters en de stad. En ook voor mezelf, omdat ik daar nog onder contract sta. Ik ben en blijf toch een jongen van de stad. En wat dat duel betreft. Mijn ideaal? Dat ik er persoonlijk voor zorg dat we dan met Jong Utrecht van de laatste plaats afkomen. Door een assist of door de winnende treffer in de laatste minuut.”