Thomas van den Belt is na vrijdag clubtopscorer met dertien treffers, maar maakt hij nu een transfer of niet?
Thomas van den Belt is na vrijdag clubtopscorer met dertien treffers, maar maakt hij nu een transfer of niet? Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle gaat in een week van 13-0 naar 013

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE - "Een overwinning van 13-0 is natuurlijk een spectaculaire uitslag, maar we kijken met zijn allen naar het grotere plaatje. Er komen nu twee belangrijke uitwedstrijden aan. Tegen Willem II en De Graafschap. Zeker tegen Willem II is een kraker met veel sfeer en supporters en eigenlijk een wedstrijd die op eredivisieniveau gespeeld moet worden", analyseerde Thomas van den Belt het historische duel tegen FC Den Bosch.

Tja, wat is er niet over gezegd en geschreven. De 13-0 ging viraal, internationaal en kostte Den Bosch trainer Jack de Gier maandag uiteindelijk zijn kop. Drie eerste divisiefeitjes. De hattrick van Tolis Velllios binnen twaalf minuten was de snelste ooit, dat gold ook voor de 7-0 ruststand na 31 minuten. Qua score was dat een evenaring van Heracles-Haarlem dat in 2002 met rust ook een 7-0 stand kende. De 13-0 zege was officieel de grootste (Zwolse) zege ooit: PEC Zwolle - De Valk 8-0 uit het seizoen 1955/56 verdween daarmee uit de geschiedenisboeken.

Onnodige dingen

Toch leidde de monsterzege bepaald niet tot een gekkenhuis in de Zwolse kleedkamer. "Dat is het eigenlijk nooit na een overwinning. We hebben in de rust nog wel wat kritische puntjes aangestipt. Niet te lang doorspelen, ook niet forceren en al helemaal niet de tegenstander vernederen met hakjes en andere onnodige dingen", aldus Van den Belt, die twee keer scoorde en zijn seizoensaantal zo op dertien bracht.
De andere doelpuntenmakers waren nog een keer Vellios, Haris Mendunjanin en Younes Taha voor rust. In de tweede helft kwam daar nog een loepzuivere hattrick bij van Lennart Thy, de eerste goal van Thomas Beelen en het slotakkoord van Davy van den Berg.

Heracles Almelo versloeg maandag ADO Den Haag met 0-3. PEC staat daardoor drie punten voor op Heracles en elf op nummer drie Almere City. Promotie lijkt niet ver meer, maar eerst wacht vrijdag Willem II. En laat Van den Belt daar nou hele goede herinneringen aan hebben. "Het was weliswaar thuis, maar tegen Willem II in de eredivisie scoorde ik mijn eerste twee goals. Daar teken ik vrijdag meteen voor."