Afbeelding
Foto: Jan Jaap van Dijk

Met vliegende vaandels en slaande trom

Vliegende staat hier voor wapperende. De uitdrukking bedoelt letterlijk, dat het leger ter overwinning trekt. Overdrachtelijk betekent de zegswijze: recht afgaan op je doel in de wetenschap dat je die zult bereiken. Een vaandel of vendel is een onderscheidende vlag ter identificatie van een bepaalde groep. Militaire vaandels zijn bedoeld om een militaire eenheid te herkennen. Bij katholieke processies worden kerkelijke vaandels meegedragen. Broederschappen en gilden lieten hun patroonheilige meestal borduren op fluwelen vaandels. De grootte van een vaandel weerspiegelt soms de rijkdom van een broederschap of gilde, hoewel het vaandel ook handelbaar moest zijn. Later namen folkloristische schutterijen, harmonieën, fanfares en zangkoren de traditie van het meedragen van vaandels over. Ook werkliedenbonden en studentenverenigingen lieten vaandels maken om die in optochten mee te dragen.

Vaandel Excelsior

Eén van de topstukken in de collectie van het Buurtmuseum Kamperpoort is het vaandel van de 'eerste Zwolse Mondharmonicavereniging', genaamd Excelsior. Deze vereniging is opgericht op 23 oktober 1928 in café de Munnik op de Hoogstraat in de Kamperpoort. Volgens de website van Egbert Dikken was het enthousiasme groot, want staande de vergadering gaven zich maar liefst 60 mensen op. De eerste dirigent was Dick Voeten, de later hulp kreeg van Derk Dikken. Zo rond 1929-’30 werden de senioren begeleid door Dick Voeten en het jeugdkorps (55 jongens en meisjes) door vader en zoon Dikken. Geoefend werd er in dat begin bij café De Munnik. Nadat leden een periode van muziekstudie achter de rug hadden mochten zij pas de straat op. Het jeugdkorps liep, als ze op straat kwamen, meestal achter de tamboers van het seniorkorps en voor de senior mondorgelspelers.

Op de plaats waar nu de IJsselhallen staan werd in 1931 de Veemarkt aangelegd. Tussen en rondom de open hallen was er een goede bestrating waar op de zondagmorgen het marcheren, maar vooral het marcheren tijdens het muziek maken werd beoefend. Meestal werden de uitvoeringen bij Hotel Wijnberg op de Veemarkt gehouden. Na de oorlog werden de repetities van Excelsior voortgezet in de zaal van café de Munnik, maar het verliep niet zo vlot. Daarom werd in 1947 tot een fusie besloten met Houdt Moedig Stand (HMS) uit de wijk Pierik/Assendorp. Door deze fusie met HMS kwam er een einde aan Excelsior als specifiek Kamperpoortse vereniging. Leden kwamen nu uit de verschillende wijken van Zwolle. De fuseerde vereniging heeft bestaan tot het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw.

Girbe Buist
www. buistbelevingsprojecten.nl