Een mooi sportplaatje in het centrum van Zwolle.
Een mooi sportplaatje in het centrum van Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

Eindelijk weer Ster van Zwolle als voorjaarsklassieker

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Het wielerpubliek heeft er even op moeten wachten. Zaterdag was de Salverda Bouw Ster van Zwolle terug als voorjaarsklassieker. Met Coen Vermeltfoort als soevereine winnaar van de 62ste editie.

Vorig jaar ging er een streep door de Ster van Zwolle vanwege het overlijden van Jan van Ommen. Een jaar eerder werd de wielerklassieker door corona verreden als najaarskoers. Zaterdag was de koers als vanouds. Vermeltfoort won in de eindsprint en boekte zo zijn derde zege in de Ster.
Vier coureurs van de nieuwe formatie van Zwollenaar Bas Tietema (TDT Unibet) met oud-prof Rob Harmeling aan het roer waren present in de voorste gelederen. Martijn Budding pakte een knappe tweede plek achter de ongenaakbare Vermeltfoort en Joren Bloem eiste de vierde plaats op in de eindsprint. Bas Tietema ontbrak zelf in de kopgroep, maar zal ongetwijfeld trots zijn op de prestaties van zijn ploeggenoten.

Twee andere Zwolse formaties konden geen potten breken in de door de nodige valpartijen ontsierde openingsklassieker en eerste wedstrijd in de strijd om de Holland Cup. Renners van het Scorpions Racing Team van Ton Welling misten de slag. Het eliteteam van De Hanzerenners kwam evenmin in het stuk voor. Sterker nog, door vooral valpartijen haalde niemand van de overgebleven Zwollenaren de finish. 

Bij de geneutraliseerde start op het Grote Kerkplein in Zwolle van de enerverende Ster werd met een indrukwekkende minuut stilte stilgestaan bij het overlijden vorig jaar van organisator Jan van Ommen.

Meer Ster-nieuws op pagina 31.