Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Roland Mees schrok van zwerfafval en ontdekte de app HelemaalGroen


ZWOLLE - Roland Mees (65) woont sinds kort in de wijk Stadshagen. Hij heeft gewerkt als software tester en is nu als vers gepensioneerde gegrepen door het zwerfvuilrapen. De kiem hiervoor is gelegd tijdens familiebezoek op Curaçao. Daar schrok hij van de forse hoeveelheid zwerfafval, terug in Nederland kwam hij erachter dat het hier niet veel beter is. Na deelname aan een Cleanup Day is hij regelmatig gaan rapen in zijn eigen deelwijk Werkeren, maar ook in andere wijken en langs de doorgaande wegen (bijvoorbeeld de Hasselterweg). Hij heeft zich aangesloten bij de groep 'Zwolle Schoner'. Via Whatsapp houden ze contact en gaan ook geregeld gezamenlijk op pad.

Roland Mees ontdekte de app HelemaalGroen als hulpmiddel om zijn eigen raaproute te registreren, en ook om te zien waar collega's al geweest zijn. Nadat hij een zwerfvuil rapende Jut ontdekte bij HelemaalGroen koos hij voor zichzelf de opruimnaam ‘… en Jul’. Mees gebruikt ook de app Litterati om alles wat hij opraapt stuksgewijs te fotograferen, te rubriceren en in kaart te brengen. Analyses voert hij uit met de site Zwerfafvalkompas van de stichting GoClean/GoClean Nederland.

De gemeente Zwolle ondersteunt haar zwerfvuilrapers door hen groene afvalzakken, grijpers én een zwerfafvalpas te geven. Hiermee kunnen de zakken zwerfvuil gratis in elke ondergrondse container gestopt worden. Als hij grotere hoeveelheden afval langs doorgaande wegen of op een industrieterrein heeft verzameld mailt hij de ROVA die alles vervolgens vlot ophaalt. 

Mees neemt voor lief dat hij nooit uitgeraapt zal zijn. Het buiten zijn en het struinen door bermen en langs wegen doet hij graag, het houdt hem in beweging en daardoor soepel. Nieuwe collega's zijn welkom, want er ligt genoeg en vele handen maken het werk licht(er).

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). "Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu 11.800 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land", aldus HelemaalGroen. 

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond, waarvan in Zwolle 3668 km. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. "Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt."

De gemeente Zwolle telt nu 199 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen. De stichting roept mensen op om mee te doen. "Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel."

Meer info op www.helemaalgroen.nl