Afbeelding

Van ‘whiskyglas als wapen’ ontbreekt elk spoor

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 34-jarige man uit Zwolle zou op 21 november in een kroeg een gebroken whiskyglas als wapen hebben gebruikt. Het slachtoffer werd in de hals gestoken, maar het gebroken glas is verdwenen.

Dat bleek dinsdag op de regiezitting in de strafzaak tegen de 34-jarige Etienne U. De Zwollenaar kwam op 21 november vorig jaar op de trap in een Zwolse kroeg het slachtoffer tegen. Over wat er vervolgens gebeurde, verschillen de verhalen. Advocaat Margrete van der Steeg verzocht de rechtbank om een medewerker van de kroeg te horen. Zij zou als mogelijk enige gehoord hebben dat het whiskyglas tegen de muur kapot werd geslagen. Daarna zou Etienne de man hebben gestoken. Andere getuigen weten niets van het breken van het glas. Ook het slachtoffer rept hier met geen woord over, aldus de raadsvrouw.

Volgens de advocaat heeft de politie slordig onderzoek verricht. Zo is het glas waarmee gestoken zou zijn, niet veiliggesteld. Nader onderzoek naar het gebroken whiskyglas waar vermoedelijk bloed op zat, is dus niet meer mogelijk. Het slachtoffer zei dat U. eerder die avond al geïrriteerd was. “Mijn cliënt herkent zich daar niet in.’’ Ze wilde ook nader onderzoek naar de muur in de kroeg. Komt de beschadiging mogelijk door het kapot slaan van het glas of zitten er veel meer beschadigingen aan die muur? Ook vroeg ze om haar cliënt op vrije voeten te stellen. Ze vreest dat zijn voorarrest straks langer is dan de straf die hij mogelijk opgelegd krijgt.

‘’Meneer heeft van een kapot glas een steekwapen gemaakt en uitgehaald naar een van de meest kwetsbare delen van het menselijk lichaam. Hij heeft zo bewust de kans op overlijden aanvaard’’, meende de officier van justitie. Zij zag niets in het vrijlaten van Etienne. De rechtbank vond ook dat Etienne vast moet blijven zitten. De medewerkster van de kroeg wordt nog wel gehoord. Op 30 mei wil de rechtbank de zaak inhoudelijk afdoen.

Gerard Meijeringh