Het Huygens Vocaal Ensemble geeft een concert over de lijdensweg.
Het Huygens Vocaal Ensemble geeft een concert over de lijdensweg. Foto: J.W. Veldsink

Concert 'Via Crucis'

ZWOLLE - Het Huygens Vocaal Ensemble brengt vrijdag 17 maart het programma ‘Via Crucis’ in de Onze Lieve Vrouwebasiliek aan de Ossenmarkt.

De kruisweg ('via crucis' in het Latijn) is een onderdeel van de traditie van het christelijke paasfeest. Het is een nabootsing in de vorm van schilderijen of beeldhouwwerken van de lijdensweg van Christus.

Het Huygens Vocaal Ensemble geeft in dit programma muzikale inhoud aan het lijdensverhaal van Christus en heeft gekozen voor een collectie koorwerken die goed bij de veertien kruisstatiën van de kruisweg passen. Zij zingen koorwerken van Bach, Brückner, Tijssen, Kats-Chernin, Poulenc, Byrd en Gesualdo. Bijzonder is het werk ‘Mater' van de Australische componiste Kats-Chernin uit 2006. Een zesstemmige setting van Stabat Mater.

De intermezzi in het programma worden gespeeld door violist Kilian van Rooij. Kilian geldt als een van de meest getalenteerde moderne muzikanten en muzikale ondernemers van dit moment. Naast zijn regelmatige solorecitals als concertviolist, is Kilian ook componist en medeoprichter en artistiek leider van het Edelweiss Festival. Met zijn muziek brengt Kilian een fris geluid binnen het klassieke genre, bedoeld om een groter en jonger publiek te bereiken en zo een brug te slaan naar traditionele klassieke muziek. Hij wil muziek maken die een verhaal vertelt, spannend is en recht naar je hart gaat.

Het Huygens Vocaal Ensemble bestaat uit vijftien zangers. Het koor heeft een transparante klank, die goed tot zijn recht komt in de a-capellawerken. Kaarten kosten 15 euro via www.huygensmusic.nl en 20 euro aan de deur.