Thomas Beelen: "Ik heb zeker in de slotfase zo ontzettend veel ballen weggekopt."
Thomas Beelen: "Ik heb zeker in de slotfase zo ontzettend veel ballen weggekopt." Archieffoto: Hans Smit

PEC Zwolle slaat dubbelslag en deelt definitief genadeklap uit

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE - Een dubbelslag tegen Willem II en De Graafschap, de nummer drie die verloor, waardoor het verschil tussen wel en niet promoveren opliep naar vijftien punten. En dat met nog negen duels te spelen. PEC Zwolle is als promovendus terug in de eredivisie. Nu lonkt de titel. "We gingen een periode tegemoet dat we tegen drie ploegen in vorm speelden. Twee ervan hebben we gewonnen. Nu vrijdag tegen NAC Breda nog. Het uiteindelijke doel is promotie, maar in de groep leeft al heel lang dat we voor het kampioenschap gaan", aldus Thomas Beelen maandagavond.

Het is inmiddels een patroon geworden. Een sterke beginfase waarin PEC Zwolle veel de bal heeft, de vrije man vindt en geduldig op zoek gaat naar kansen. Maandag tegen De Graafschap was dat niet anders. Davy van den Berg raakte al snel de lat en was even later bijna succesvol toen hij via de kluts en De Graafschap aanvoerder Jeffry Fortes de paal raakte.
Binnen het kwartier was het alsnog raak. Thomas van den Belt stoomde op, bediende Lennart Thy, die behendig wegdraaide en tegendraads inschoot: 0-1. De spits is nu clubtopscorer met veertien doelpunten.

Dodelijker zijn

Zo had Beelen de wedstrijd ook ervaren. “We waren het eerste half uur echt aan het voetballen en haalden een hoog niveau, maar daarna werd het meer en meer een knokwedstrijd. Ik zie vanuit de achterhoede dan hoe we aan het tikken zijn, dat we goed positiespel spelen en kansen creëren. Alleen we moeten nog dodelijker zijn door de mogelijkheden eerder af te maken.”
Het spelbeeld na rust liet zich een beetje raden. De Graafschap zocht meer de aanval en ging nog opportunistischer spelen. PEC kwam meteen goed weg toen na een corner van Alexander Büttner een kopbal van Rio Hillen door Haris Medunjanin van de lijn werd gehaald en de bal daarna op de lat belandde. PEC Zwolle kreeg in tegenstelling tot de eerste helft maar bar weinig mogelijkheden. “Eigenlijk was de hele tweede helft minder van ons. Dat was wel een verschil met andere wedstrijden. Toen creëerden we nog wel kansen, alleen maakten we ze niet af. Dat was nu niet het geval”, vatte Beelen samen.

Weggekopt

De Graafschap bleef dan ook geloven in een goed resultaat en hanteerde alleen maar de lange bal in de hoop dat die een keer goed zou vallen. PEC had via Mendunjanin de wedstrijd definitief kunnen beslissen, maar hij koos voor een breedtepass op Gervane Kastaneer, terwijl hij zelf beter had kunnen schieten. Zo was het tot het eindsignaal spannend of De Graafschap alsnog langszij zou komen, maar het bleef bij 0-1. .“Vandaag was het echt wel minder en kwamen we in de tweede helft niet meer aan voetballen toe. Ik heb zeker in de slotfase zo ontzettend veel ballen weggekopt. Aan het eind van de wedstrijd had ik het dan ook wel echt zwaar”, concludeerde Beelen. “Dan is zo’n wedstrijd winnen extra lekker.”

Die woorden sprak Dean Huiberts afgelopen vrijdag ook toen PEC andermaal nipt, maar met meer overtuiging won van Willem II. In Tilburg werd het 2-3. "We voetbalden de eerste helft heel goed. Sterk aan de bal, op de juiste momenten de vrije man vinden en kansen creëren. Het lukte ons om Willem II aan het lopen te krijgen door het spel te verplaatsen, waardoor er ruimtes kwamen. Die benutten wij goed en we maakten twee prima goals”, analyseerde Huiberts. “Het voelde vooral voor rust oppermachtig aan. Wel jammer dat je door een standaardsituatie dan toch nog een doelpunt tegen krijgt. Op die manier maakten wij het onszelf nog onnodig lastig.”

En inderdaad. De twee Zwolse goals kwamen vrijdag op het scorebord, door het betere positiespel van PEC Zwolle. Ryan Thomas stond na iets meer dan tien minuten aan de basis van de 0-1. Hij kwam aan de linkerkant goed door, legde vervolgens prima terug op Haris Mendunjanin die simpel binnenschoot. Ook daarna bleef PEC Zwolle het spel bepalen en was het voetballend meerdere malen beter dan Willem II, dat sinds 30 januari zonder nederlaag was.

Oudste speler

Aan de treffer van Tolis Vellios ging halverwege de eerste helft een geweldige pass van Davy van den Berg vooraf. Met de bal door het midden wist de Griek wel raak: 0-2. Heel lang kon PEC Zwolle niet genieten van de ruime voorsprong, want uit een corner kopte Erik Schouten amper vijf minuten later de 1-2 binnen. Diep in de tweede helft was het Huiberts die breed legde op Mendunjanin die opnieuw raakschoot: 1-3 en dat was klip en klaar de beslissing. Daarmee is Mendunjanin met zijn 38 jaar de oudste eerste divisiespeler sinds 2008 die in een competitiewedstrijd twee keer scoorde. De tweede treffer van Willem II door invaller Michael de Leeuw deed er uiteindelijk niet meer toe.