Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Chapeau voor alle afvalrapers

Zaterdag 18 maart is de 21ste ‘Landelijke Opschoondag’. Deze is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het feit dat afval niet op straat hoort. 

Naar schatting belandt zo’n 50 miljoen kilo afval per jaar op straat of in het groen. De wind blaast vooral plastic afval in het water, waardoor het uiteindelijk in zee komt en daar het probleem van de ‘plasticsoep’ verergert.

De aanwezigheid van afval in je leefomgeving is een grote ergernis. Toch schijnt 1 op de 5 mensen zelf wel eens wat weg te gooien op straat. De omgeving is van invloed op hoe mensen zich gedragen: vuil trekt vuil aan.

Op plekken met veel zwerfvuil gooien mensen makkelijker rommel op straat of in de natuur. Andersom geldt dat mensen zich in een schone omgeving ook schoner gedragen. Mensen voelen zich veiliger in een schone omgeving.

We weten dat afval een negatief effect heeft op het milieu. Minder bekend is hoe groot dit effect precies is. De beelden van vervuilde stranden en in afval verstrikte dieren zijn wel bekend. Zwerfafval breekt niet uit zichzelf af en kan heel lang rondzwerven.

Om een indicatie te geven van hoe lang precies hier even wat cijfers op een rijtje. Een kartonnen beker tot 5 maanden, een bananenschil weken tot jaren, plastic valt uit elkaar maar verdwijnt nooit, kauwgom kan er wel 25 jaar liggen, sigarettenfilters vergaan nooit, metalen blikjes een paar honderd jaar, glas nooit. 

Met andere woorden: ons verre nageslacht zadelen we op met ons afvalprobleem. Vooral plastic is een probleem. De plastic valt uiteen in microplastics en die kunnen door dieren voor voedsel aangezien worden. Via de voedselketen belanden deze op ons eigen bord.

Voor de Landelijke Opschoondag hebben zich inmiddels al veel mensen gemeld. Op zwolle.nl/kom in actie tegenzwerfvuil staat extra informatie. Bij een wijkservicepunt kun je een grijper, hesje, handschoenen en zakken aanvragen om zelf veilig afval te kunnen rapen. 

Via zwerfafval@zwolle.nl kun je een zwerfafvalpas aanvragen. Op de HelemaalGroen app kun je zien waar en wanneer er zwerfvuil geraapt is in Zwolle. Doe je ook mee?

De Milieuraad Zwolle heeft een Zwerfvuilgroep opgericht. Deze groep is al een keer in actie gekomen in Holtenbroek, langs de oever van het Zwartewater. Er is daar veel afval geraapt. 

Voorkomen van problemen is belangrijk en samen rapen is veel leuker dan alleen. Voor meer informatie en aanmelding: stuur een mail naar info@milieuraadzwolle.nl.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)