Ingrid (l) en Rona zijn bezig met het maken van de krachtdeken.
Ingrid (l) en Rona zijn bezig met het maken van de krachtdeken. Foto: Sigrid Aalfs

Internationale Vrouwendag vieren met ontmoeting en workshops

(door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - Vorige week was het Internationale Vrouwendag. Deze dag werd als vanouds gevierd in Zwolle-Zuid.

In Zwolle-Zuid is er gekozen voor het eigen thema 'Ken je kracht'. Tijdens Internationale Vrouwendag op woensdag ontmoeten vrouwen, jong en oud met veel diverse achtergronden, elkaar en doen ze mee aan creatieve en sportieve workshops. Het clubhuis van SVI is mooi versierd en gezellig aangekleed. Er heerst een feestelijke sfeer met drankjes en hapjes uit diverse culturen. Naast workshops is er nog veel meer te doen, zoals yoga, maak je eigen verjaardagscadeau en het laten maken van een portretfoto. Mede mogelijk gemaakt door project Portret Zwolle en Soroptimisten Zwolle.

Een van de bezoekers, Dita Mak, vertelt dat ze er elk jaar naar toe gaat, omdat ze het een leuke dag vindt. “Op zo’n dag kom ik met andere culturen in aanraking en ik vind vrouwenrechten ook belangrijk. Daarom vind ik het belangrijk dat het internationaal gevierd wordt, omdat vrouwen onderdrukt worden in landen als bijvoorbeeld Iran. Ik ben taalcoach en ben hier met Afghaanse vrouwen die de Nederlandse taal leren. Straks doe ik mee met de workshops buikdansen en zumba; heb ik zin in.” Een andere dame, Türkan, bezoekt de Internationale Vrouwendag vaker, meestal die in Holtenbroek. “Ik vind de activiteiten gezellig, voor en met vrouwen.” 

De organisatie is in handen van Travers Welzijn.  “Wij vieren dit al jaren in verschillende wijken in de stad, omdat de positie van meiden en vrouwen nog steeds niet gelijkwaardig is. Vrouwen worden mishandeld, verhandeld, vermoord. Het is belangrijk dat vrouwen elkaar kunnen ontmoeten om elkaar te versterken en een netwerk op te bouwen. Dit is een moment voor hen, ongeacht achtergrond, of wat dan ook. Ieder is gelijk" aldus Marion Remer van Travers. 

Vrijwilliger en creatief coach Ingrid Bakker begeleidt met twee andere dames de workshop ‘Krachtdeken maken'. "Vrouwen kunnen doorlopend helpen een deken te maken van lapjes stof. Deze kunnen ze versieren op allerlei manieren. Als de lapjes af zijn, maken we er een deken van door ze aan elkaar te naaien. Aan de achterkant komt fleece. Vrouwen kunnen via een kaartje een andere vrouw opgeven waarvan ze vinden dat die de deken verdient." Naast haar zit Rona, ook betrokken bij de workshop. "Ik ben hier om te laten zien dat vrouwen krachtig zijn; dat vier ik graag op deze manier. Ik ben hier met vijf vrouwen gekomen, heel gezellig.”