‘Dieren veroordelen je niet’ (vervolg voorpagina)

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Dierenweide Dieze Oost is geen zorgboerderij, maar heeft wel een belangrijke maatschappelijke functie. Negentien vrijwilligers met een beperking voelen zich er thuis en doen er zinvol werk. Daarnaast komen veel ouderen langs voor een bakje koffie.

"We hebben vrijwilligers met een rugzakje. Ze zijn heel emotioneel betrokken bij wat de stichting doet. Bij ons voelen ze waardering en dieren veroordelen je niet", aldus René te Wierik. Met het woord stichting doelt hij op Stichting de Knuffelkonijntjes, die is gehuisvest in de dierenweide. Via deze stichting worden terminaal zieke kinderen en eenzame ouderen in verzorgingstehuizen bezocht. Knuffelen met een konijn doet soms wonderen. Deze konijnen worden speciaal hiervoor gefokt en getraind. Daarnaast worden terminaal zieke kinderen en hun ouders ontvangen in de speciale houten yurt, waar ze worden vertroeteld. Deze houten tent is een aantal jaren geleden neergezet. Veel werk werd toen verricht tijdens NLdoet. 

Stichting de Knuffelkonijntjes is gehuisvest in de dierenweide, waar ook andere dieren, zoals ezels en pony’s, worden gebruikt voor emotionele support. In november werd de politiek wakker geschud over de penibele situatie van Dierenweide Dieze Oost en ingelicht over de maatschappelijke waarde van de dierenweide en de stichting. Toen werd ook duidelijk dat er 10.000 euro nodig is om de problemen op te lossen. 

Om de dierenweide overeind te houden is noodgedwongen geld vanuit Stichting de Knuffelkonijntjes gebruikt. Privé stopte Te Wierik er ook geld in. Er was veel geld nodig voor het opknappen van de dierenweide, nadat de moeizaam draaiende voorziening eind 2019 werd overgenomen. Daarnaast zorgde corona voor een kostenpost. Te Wierik ziet de toekomst positief in. De agenda van Stichting de Knuffelkonijntjes zit helemaal vol en veel mensen weten de dierenweide te vinden. In 26 maanden trok Dierenweide Dieze Oost 18.000 bezoekers. "De dierenweide blijft onderdeel van de stichting, maar wel met aparte geldstromen”, aldus Te Wierik. Met een subsidie en de nieuwe financiële koers moeten geldproblemen tot het verleden gaan behoren.