Floortje Zandvliet tijdens het Altvioolconcours.
Floortje Zandvliet tijdens het Altvioolconcours. Foto: Jan Arndt

Floortje Zandvliet wint tweede prijs bij Altvioolconcours

Algemeen

ZWOLLE - Floortje Zandvliet uit Zwolle is zaterdag in de prijzen gevallen bij het Britten Cello-en Altvioolconcours in het ArtEZ Conseratorium. Ze behaalde een tweede prijs bij het Altvioolconcours. 

Het Britten Cello- en Altvioolconcours was afgelopen twee weekenden het podium voor jonge helden in de muziek. 38 Jonge cellisten en altviolisten in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar overtuigden de vakjury, bestaand uit cellisten en altviolisten, met hun passievolle en virtuoze spel tijdens het concours in ArtEZ Conservatorium in Zwolle. De jury en het publiek genoten van de muzikaliteit van de deelnemers. 

Floortje Zandvliet (14) won zaterdag de tweede prijs in de categorie I (10 tot en met 14 jaar). “Ze staat in de startblokken om heel goed te worden. Ze heeft veel gevoel voor klank en speelt met een mooie gezongen toon”, aldus de jury.

In categorie II (15 tot en met 18 jaar) werd de eerste prijs gewonnen door Jutta Demunck (18) uit Aarschot (B). “Jutta de Muynck is een talentvol musicus. Ze neemt de luisteraar mee in haar vloeiende en integere spel. Ze zingt op haar instrument en vertelt echt een mooi verhaal. We zullen vast en zeker nog veel van haar horen”, aldus de jury. Het algemene niveau van deze categorie was dusdanig hoog, dat er twee tweede en twee derde prijzen zijn uitgereikt.

Op 11 en 12 maart werd het Cellocconcours afgewerkt. Hendrik de Ryck (12) uit het Belgische Booischot won de eerste prijs in de categorie I (10 tot en met 12 jaar). De jury ziet in hem een groot cellotalent. “Hendrik vertelt een verhaal, zingt op zijn cello, ademt de muziek en ontroert het publiek met zijn spel.” 

In categorie II (13 tot en met 15 jaar) won Tudor Marin (14) uit Rotterdam de eerste prijs. De jury over Tudor: “Hij is een rasmuzikant, die risico’s durft te nemen en het publiek weet te boeien. Hij speelt met vuur en energie en is een veelbelovend talent.” Het niveau van categorie III (16 tot en met 18 jaar) was enorm hoog. Zoey Dor (16) uit Amsterdam wist hier de eerste prijs in de wacht te slepen. “Zoey overtuigt het publiek in de Hongaarse Rhapsodie van Popper met haar wervelende spel, bravoure en warme volle toon. Ze is een echte performer”, aldus de jury.

De winnaars krijgen een masterclass van altviolist Nathan Braude (26 maart, Groote Sociëteit Zwolle) en cellist Gregor Horsch (3 juni, ArtEZ Conservatorium) en zullen optreden met het Britten Strijkorkest tijdens een feestelijk concert in theater De Spiegel in Zwolle op 16 april. Bij dit concert worden de prijzen officieel uitgereikt en zijn violiste Maria Milstein en Dana Zemtsov solist bij het Britten Strijkorkest in Mozart’s beroemde Sinfonia Concertante. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl.

Gerard Meijeringh