Afbeelding
Foto: Aangeleverd

"Kun jij ervoor zorgen dat het afscheid wat informeler is?”

Joke vraagt me of ik het afscheid van haar vader wat informeler kan maken. "Er komt maar een kleine groep mensen, iedereen kent elkaar al heel lang. Ik zou het fijn vinden als de sfeer wat minder formeel is!"

Helaas kan ik dat niet. Ik heb het al vaak geprobeerd. Maar wat ik ook zeg of doe, dit is me nooit gelukt. 

Een afscheidsbijeenkomst heeft altijd een plechtig karakter. Vooral natuurlijk omdat het een verdrietige bijeenkomst is en men de overledene de laatste eer wil bewijzen.

De mensen die uitgenodigd zijn zien daarnaast de directe familie voor het eerst. Dit is toch spannend en roept natuurlijk veel emoties op.

Mensen zijn daarnaast heel bescheiden bij een uitvaart. Iedereen gaat het liefst achter in de zaal zitten en ik moet alles heel duidelijk aansturen, er wordt anders geen stap verzet.

"Maar jullie kunnen dit zelf wel", geef ik Joke terug. Ik stel haar voor dat zij hun gasten gelijk bij aankomst gaan ontmoeten in de ontvangsthal. Er is dan alle ruimte voor de eerste emoties. Samen kunnen zij dan de aula inlopen om afscheid te nemen en daarna plaats te nemen. En ontstaat zo al een heel stuk ontspanning bij iedereen.

"Dat werkte geweldig!", gaf Joke na afloop terug. “Het maakt dat het afscheid veel informeler verliep.” Fijn dat we zo met iedere familie mee kunnen denken om tot het best passende afscheid te komen.

Marjanne Staal uitvaartverzorging
www.marjannestaal.nl
0650831405