Afbeelding
Foto: Eigen foto

VVD Zwolle pleit voor jeugd re-integratieofficier in Zwolle

Algemeen

ZWOLLE - VVD-Zwolle komt met een voorstel om recidive van jonge ex-gedetineerden tegen te gaan. De partij wil met een nieuw voorstel voorkomen dat jongeren die een straf hebben uitgezeten opnieuw de fout ingaan. De fractie stelt daarom voor een pilot uit te voeren met een jeugd re-integratieofficier.

“Deze moet voorkomen dat jonge ex-gedetineerden na hun vrijlating terugvallen in de criminaliteit door hen te begeleiden richting een inkomen, onderwijs, werk en een woning”, aldus VVD Zwolle. De partij vindt dat voor die groep nu te weinig oog is. “Want de kans om opnieuw de fout in te gaan, is het grootst kort nadat de straf is uitgezeten. 

Daarom komt de VVD met een voorstel om dit te verbeteren.” Fractievoorzitter en woordvoerder Veiligheid Johran Willegers: “De begeleiding is zeker bij jongeren belangrijk omdat het oneerlijk is te zien hoe jongeren – soms nog kinderen – de criminaliteit in worden getrokken. Mijn maag draait om hoe jongeren geronseld worden. Ze worden zo daders, maar zijn eigenlijk ook slachtoffers. Door de inzet een ‘re-integratieofficier’ willen we voorkomen dat vroege misstappen uiteindelijk leiden tot zware criminelen.”

Volgens de VVD Zwolle levert de ‘intensieve- en persoonlijke’ aanpak rijk en gemeente winst op. Dat zou blijken uit onderzoeksresultaten uit Dordrecht waar de pilot een aantal jaren geleden is gestart. Het gaat de VVD vooral om de maatschappelijke winst voor Zwolle. “En die is tweeledig: minder criminaliteit en meer toekomstperspectief voor jonge inwoners die uit detentie komen.” Daarom dient de VVD een motie in die oproept om, door middel van een pilot, te verkennen of een Jeugd-RIO ook van toegevoegde waarde kan zijn in Zwolle. “We zien dat de vergrijpen waar jongeren in onze stad mee te maken krijgen, zwaarder worden. We zitten nu dus op een essentieel moment om hier een stap in te maken”, aldus Willegers

Gerard Meijeringh