Afbeelding
Foto: Eigen foto

CDA Zwolle heeft twijfels over emissiezone in 2025

Algemeen

ZWOLLE – In Zwolle wordt in 2025 een zero-emissiezone ingevoerd. CDA Zwolle vraagt zich af of de emissiezone in 2025 wel haalbaar is en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Onlangs heeft de gemeente een brief bezorgd bij lokale ondernemers. Daarin staat de zero-emissiezone per 1 januari 2025 wordt ingevoerd en allerlei informatie. 

“Naar aanleiding van deze brief is onze fractie door veel geschrokken lokale ondernemers benaderd die geen weet hadden van het instellen van deze zero-emissiezone. De gemeenteraad heeft zich in november 2020 uitgesproken over het instellen van deze zone. Uit berichten die onze fractie bereiken blijkt dat tussen het besluit van 2020 en de brief van doehetzero.nl in de afgelopen week er geen grootschalige communicatie plaatsgevonden heeft. Hierdoor hebben veel ondernemers niet goed kunnen participeren op deze ingrijpende ontwikkeling voor de binnenstad die al in 2025 moet ingaan”, zo schrijft het CDA in een brief aan het college.

De partij ondersteunt het streven om in 2040 klimaatneutraal te zijn, maar wijst erop dat dit alleen kan worden bereikt via een goede en constructieve samenwerking tussen overheid, bedrijven en inwoners. Het CDA heeft zes vragen gesteld aan het college die gaan over de communicatie, de proef maatwerkoplossingen voor schonere bevoorrading, het ondersteunen van lokale MKB’ers en familiebedrijven vanaf november 2020, het risico dat uitstootvrije auto’s en vrachtwagens in 2025 nog te duur zijn, algemene hulpdiensten en de laadvoorzieningen.

Gerard Meijeringh