De twee treffers van Barbara Pruik waren niet genoeg voor Sparta, dat degradeerde.
De twee treffers van Barbara Pruik waren niet genoeg voor Sparta, dat degradeerde. Foto: Pedro Sluiter

Degradatie Sparta komt niet echt als verrassing

Sport

KORFBAL - Het hoofdklassedoek in de zaal is gevallen voor de korfballers van Sparta. Zaterdag werd in het eigen Victorium met 18-21 verloren van Nic uit Groningen. “Deze wedstrijd was echt het laatste redmiddel, de degradatie kwam zeker niet onverwacht”, aldus speelster Barbara Pruik.

(door Erik Riemens)

En dat terwijl Sparta nog redelijk goed aan het seizoen begon met drie zeges in de eerste vijf duels. De 35-20 nederlaag tegen Nic én de 11-28 oorwassing thuis tegen kampioen Mid-Fryslân eind januari betekende het begin van de negatieve spiraal. Sparta verloor de laatste acht wedstrijden én na vier jaar het hoofdklasserschap in de zaal. De oorzaak is vrij snel gevonden, aldus de 24-jarige Zwolse, die bezig is aan haar derde Sparta seizoen.

Snowboarden

“We begonnen inderdaad goed, maar door de vele blessures hebben we ontzettend veel moeten rouleren. Zo hadden we zaterdag van de vijf dames die normaal in het eerste spelen, er maar twee beschikbaar. Bovendien viel Rick den Otter ook nog uit, hij heeft waarschijnlijk iets in zijn voet gebroken. Het waren sowieso allemaal langdurige blessures: achillespees, knie en enkel. Wat dat betreft was het echt een pechseizoen in de zaal. Zelf heb ik er ook nog elf weken uitgelegen. Tijdens het snowboarden verdraaide ik mijn knie. Ik dacht dat het snel over zou zijn, maar het duurde toch allemaal wat langer.”

Genieten

Het betekent wel dat Sparta volgend seizoen een niveautje lager acteert. Pruik ziet er ook het positieve van in. “Als we dan bovenin mee kunnen draaien en een aantal wedstrijden weten te winnen, dan kan ik daar wel van genieten en dat geeft ook wel weer plezier. Ik ga dan ook zeker door. Een aantal selectieleden heeft aangegeven te willen stoppen. Het betekent ook dat we nieuwe spelers en speelsters krijgen. Dat geeft weer ruimte voor ontwikkeling.”
Er rest Sparta nog een wedstrijd in de zaal. Uit tegen kampioen Mid-Fryslân. Daarna is de selectie een weekje vrij en start de voorbereiding op het veldseizoen. “In de zaal is het spel sneller en dynamischer, maar ik heb zeker als het mooi weer is, ook wel weer zin in het veldseizoen.”