Buist kreeg leuke reacties op zijn nieuwe boek Taalsafari Zwolle.
Buist kreeg leuke reacties op zijn nieuwe boek Taalsafari Zwolle. Foto: Gerard Meijeringh

Girbe Buist koppelt vergeten achtergronden aan het Zwolse stadsbeeld

Algemeen

ZWOLLE – Girbe Buist onderzoekt al jaren de historische achtergrond van gebouwen, maar ook van plaatselijke gewoontes en uitdrukkingen. Het houdt verband met elkaar, bewijst Buist in zijn nieuwe boek ‘Taalsafari Zwolle’. Hij neemt de lezer mee op een gedenkbeeldige stadswandeling door Zwolle en beschrijft aan de hand van gebouwen en voorwerpen de oorsprong van spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen.

(door Gerard Meijeringh)

Buist was verbaasd dat er zoveel spreekwoorden zijn. “Ik ben er 35 tegengekomen, gekoppeld aan een bepaalde plek”, vertelt Buist. 

Eerder schreef hij het boek ‘Op Taalsafari in Zwolle’. Een wandeling langs Zwolse musea en monumenten die Buist koppelde aan spreekwoorden en uitdrukkingen. “Het boekje koste maar 5 euro en was heel snel uitverkocht”, zegt hij met een lach.

‘Taalsafari Zwolle’ is eigenlijk een vervolg op dit boek, maar wel aanzienlijk dikker. Aan de hand van verschillende spreekwoorden en uitdrukkingen komt hij langs verschillende gebouwen. 

Zo belandt de lezer via het spreekwoord ‘alle registers opentrekken’ bij het Schnitgerorgel in de Grote Kerk. Want alle registers opentrekken betekent letterlijk dat je bij een pijporgel alle registers (serie orgelpijpen met dezelfde klankkleur) opentrekt. En het schnitgerorgel in Academiehuis Grote Kerk behoort tot de belangrijkste Europese orgels uit de achttiende eeuw. Heel leuk gevonden van Buist. 

En zo heeft hij veel meer interessante verbanden weten te leggen. Zoals de uitspraak ‘Een busse van Schutte en lopen dat dutte’. Veel Zwollenaren kennen deze slogan goed. Van 1937 tot 1982 verzorgde Schutte Tours het stadsvervoer in Zwolle. Schutte Tours was een van de laatste particuliere stadsvervoersbedrijven van Nederland en werd in 1982 verkocht aan de Nederlandse Spoorwegen. Als herinnering aan Schutte Tours is de nieuwe busbrug over het spoor omgedoopt tot Schutte-busbrug. In het boek Taalsafari Zwolle maakt Buist op creatieve wijze gebruik van Zwolse en Nederlandse zegswijzen.

Het ligt voor de hand dat Buist een Buist een mooie stadsroute heeft gekoppeld aan het boek, maar dat is nog niet het geval. “Maar dat ben ik zeker wel van plan. En als noviteit wil ik nog iets met geur doen. Denk aan buskruit. Ik wil mensen geuren laten beleven.” 

Het boek Taalsafari Zwolle is enthousiast ontvangen. “Ik heb leuke reacties gekregen”, aldus Buist. Bij het lezen van het boekje ligt het voor de hand dat de lezer denkt; waar heb ik dit eerder gelezen. En dat kan kloppen, want verschillende zegswijzen zijn al behandeld en gepubliceerd in weekblad De Swollenaer. Met het leggen en optekenen van deze verbanden tussen zegswijzen en gebouwen, bruggen of voorwerpen geeft Buist uiting aan zijn passie voor Zwolle.

Taalsafari Zwolle kost 15 euro, is uitgegeven door Pear Productions en is verkrijgbaar bij de het Zwolse Balletjeshuis en verschillende Zwolse boekenwinkels.

Gerard Meijeringh