De opkomstpercentages bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschap Drents Overijsselse Delta lagen een stuk hoger dan vier jaar geleden.
De opkomstpercentages bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschap Drents Overijsselse Delta lagen een stuk hoger dan vier jaar geleden. Foto: Gerard Meijeringh

JA21 op twee zetels ten koste van PvdD bij verkiezingen voor Provinciale Staten

ZWOLLE - JA21 is in de definitieve uitslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten op twee zetels terechtgekomen. In de voorlopige uitslag stond de partij nog op één zetel. Deze stijging gaat ten koste van de PvdD dat een zetel in moet leveren ten opzichte van de voorlopige uitslag en maar één zetel overhoudt.

In Zwolle werd vorige week donderdag de definitieve uitslag van de verkiezingen van Provinciale Staten bekendgemaakt. Burgemeester Peter Snijders stelde, samen met leden van het centraal stembureau, in een openbare zitting de uitslag vast van de kieskring Overijssel.

Er is flink meer gestemd bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten dan vier jaar geleden. 594.192 mensen brachten hun stem uit. 913.363 kiezers waren opgeroepen. De opkomst bedroeg daarmee 65 procent. In 2019 was dat 59 procent. 1.649 kiezers stemden blanco en 1.419 stembiljetten bleken ongeldig. In totaal zijn er dus 591.124 geldige stemmen uitgebracht. BBB is de grote winnaar van de verkiezingen in Overijssel met maar liefst zeventien zetels. De VVD, CDA en GroenLinks zijn uitgekomen op vier zetels. De PVDA en CU hebben drie zetels binnengehaald en D66, PVV, SGP en JA21 twee. De PvdD, FVD, SP en Volt zijn uitgekomen op één zetel. Het aantal uitgebrachte stemmen per kandidaat zijn terug te vinden op zwolle.nl/verkiezingen

Waterschapsverkiezingen 

Ook bij de verkiezingen voor Waterschap Drents Overijsselse Delta was de BBB de grote winnaar. De partij kwam als nieuwkomer uit op negen zetels. Nummer twee is Water Natuurlijk met vijf zetels. VVD, CDA, Gemeentebelang Drenthe-Overijssel en CU zijn uitgekomen op twee zetels. PvdD heeft als nieuwkomer ook twee zetels weten te bemachtigen. SGP heeft één zetel. 

BBB heeft, op basis van het verkregen mandaat Piet Zoon voorgedragen als verkenner. Piet Zoon was burgemeester van Hattem, Raalte, Reimerswaal en Veenendaal en gedurende een periode in 2019-2020 waarnemend dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Zoon is gevraagd te onderzoeken welke partijen samen een stabiele coalitie kunnen vormen, die recht doet aan de verkiezingsuitslag en op voldoende steun kan rekenen in het nieuwe algemeen bestuur. Nicole Koks, lijsttrekker van BBB WDODelta: “Met Piet Zoon hebben wij een verkenner met ruime ervaring in het openbaar bestuur en kennis van het waterschap, in wie wij het volste vertrouwen hebben.”

Van de 29 bestuursleden zijn er 15 nieuw. De fractievoorzitters van de verschillende partijen voeren binnenkort gesprekken over de vorming van het dagelijks bestuur. Dit dagelijks bestuur wordt in principe benoemd vanuit het algemeen bestuur. De opkomst was met 65 procent hoger dan het percentage bij de vorige verkiezingen (57,5 procent).

Gekozen bestuurders

Lijst 1: Water Natuurlijk: Marion Wichard-den Boggenende (Kampen), Amke Vrielink (Dalfsen), Esmée Pater (Zwolle), Elsbeth Brandsma (Deventer), Matthijs Jansen (Witteveen)
Lijst 2: VVD: Hans Wijnen (Zwolle), Carmen Hunger (Deventer)
Lijst 3: CDA: Miranda Wesselink (Ruinerwold), Henk Oegema (Dalfsen)
Lijst 4: Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel: Jolande Onderdijk-Schroten (Dalfsen), Annelies Tiemens (Hasselt)
Lijst 5: ChristenUnie: Herman Odink (Nieuwleusen), Betty Poutsma-Jansen (Hoogeveen)
Lijst 6: AWP voor water, klimaat en natuur: geen zetel
Lijst 7: 50PLUS: geen zetel
Lijst 8: Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP): Jan Visscher (Rouveen)
Lijst 9: BBB: Nicole Koks (Lettele), Jessika van Leeuwen (Dalfsen), Folkert Stienstra (Meppel), Jan Hendrik Koning (Bovensmilde), Jan Woldring (Deventer), Cor Land (Dalfsen), René Bos (IJsselham), Koos Rabbers (Sint Jansklooster), Jos ter Horst (Steenwijk)
Lijst 10: Belang van Nederland (BVNL): geen zetel
Lijst 11: Partij voor de Dieren: Mirjam Fagel (IJhorst), Anna van der Maas (Diepenveen)

Van de 29 zetels worden 25 zetels bezet door de op woensdag 15 maart gekozen bestuursleden. De overige vier plekken zijn voor de zogenoemde geborgde zetels. Ook hiervan zijn de namen bekend.
· Categorie Ongebouwd: Hans Pereboom (Basse), Frits Timmerman (Ruinerwold)
· Categorie Natuurterreinen: Wendy Olivier (Deventer), Rolph Bentinck (Deventer)

De bestuursleden, zowel gekozen als geborgd, worden vandaag (29 maart) beëdigd tijdens de vergadering van het nieuwe algemeen bestuur.