Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Hessentunnel officieel geopend: ‘De beste overweg is geen overweg’

Algemeen

ZWOLLE - Fietsers die van Dalfsen naar Zwolle fietsen zijn er maar wat blij mee. Niet meer wachten op de Hessenweg bij de overweg bij het spoor, maar snel en veilig onder de rails door via de nieuwe Hessentunnel. De tunnel is al even in gebruik, maar werd woensdag geopend door de Zwolse wethouder Gerdien Rots, gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel, regiodirecteur Danou Veenhof van ProRail en regiodirecteur André van der Vegt van Dura Vermeer. 

Wethouder Gerdien Rots is maar wat blij met de nieuwe tunnel. Volgens haar is er in Zwolle veel gebeurd om het fietsen in de stad veiliger te maken, maar moeten de toegangswegen naar Zwolle ook veiliger worden. “En dat is precies wat hier is gebeurd. Ik ben hier nu al een half uurtje en sta er versteld van hoeveel fietsers over dit fietspad komen”, aldus Rots. 

De nieuwe fietsvoorziening is een uitkomst voor fietsers die van Dalfsen naar Zwolle fietsen. Voor mensen die werken op bedrijventerrein Hessenpoort en ook voor scholieren. Veiliger en sneller voor deze verkeersdeelnemers en daarnaast ook veiliger voor het treinverkeer. “De beste overweg is geen overweg. Dat is hier gedaan. We hebben afscheid genomen van de overweg bij de Hessenweg. Er passeren hier twaalf treinen per uur. Elk kwartier was de overweg dicht. Dat is onveilig en niet fijn voor de doorstroming”, aldus Veenhof van Prorail. 

Gedeputeerde Boerman sprak van een cadeautje dat Zwolle in de schoot is geworpen. Door de herstructurering van het gebied is dit mogelijk gemaakt. In 2018 kreeg de N340 tussen Zwolle en Ommen een nieuw tracé. Het autoverkeer kan het spoor nu veilig kruisen via een nieuw viaduct. De (‘oude’) Hessenweg heeft een andere indeling gekregen. De Hessenweg maakt nu deel uit van de fietssnelweg F340 die van Zwolle via Dalfsen naar Ommen loopt. De nieuwe fietstunnel maakt het geheel af. André van der Vegt noemt het een technisch vernuftig hoogstandje. Hij legde nog even de nadruk op een dieptepunt voor Dura Vermeer in het project. Een jaar geleden vond er een ernstig ongeluk plaats. “De desbetreffende persoon is nog herstellende. Het heeft heel veel impact gehad op het project, familie en naasten.” 

Alle partijen roemen de onderlinge samenwerking en de goede houding van de omwonenden, en spraken zeer positief over de tunnel. “Het eindresultaat is een plaatje”, zo keurde Van der Velde zijn eigen vlees. Rots: “Het is mooi, maar het wordt nog mooier als er straks nog een rij bomen bijkomt en streetart in de tunnel.” Na de verschillende loftuitingen werd de tunnel geopend. In tweetallen gingen Rots en Boerman en Veenhof en Van der Vegt per tandem door de tunnel. Vervolgens werd de naam onthuld: Hessentunnel. Een voorziening waar fietsers blij van worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh