Maestro Zwolle is een verrijking op de Zwolse uitgaansagenda.
Maestro Zwolle is een verrijking op de Zwolse uitgaansagenda. Foto: Pedro Sluiter

Maestro Zwolle verloopt succesvol en soepeltjes: 'Dit was zo leuk'

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - “Klassieke muziek is best specifiek, niet iedereen komt in zijn of haar leven daarmee in aanraking”. Een gevleugelde uitspraak van Anne Blok. Zij ‘kaapte’ het succes van de TV Maestro en bracht het naar Zwolle. Op haar werkplek in de Stadkamer werd achter de schermen hard gewerkt, het resultaat: Maestro Zwolle. Waren het de heren – rapper Rico en hardstyle pianist Jisk Lieftink - die de eerste twee edities op hun CV mochten bijschrijven, de derde editie werd vorige week woensdag een prooi voor columnist Nynke de Jong.

Een tot de laatste plek gevulde Plantagekerk, vijf deelnemers, drie vakbekwame juryleden, een geweldige presentator en een voltallig jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel onder leiding van dirigent Albert Dam; ziehier de ingrediënten voor een avondje genieten op hoog niveau. 

Buiten comfortzone

Voor de deelnemers, Gerdien Rots, Nynke de Jong, Marijn de Vries, Hans van der Werf en Harm Wolters, was het de eerste keer dat zij gewapend met een baton een orkest mochten aansturen.
Buiten hun comfortzone en wellicht ook ‘once in a lifetime’, maar aan de voorbereiding mocht het niet liggen.

Hans van der Werf, in het dagelijkse leven de frontman bij Hiigo, weet zijn voorbereiding heel treffend te omschrijven. “Ik heb al moeite met mijn eigen honk, laat staan dat ik een orkest in goede banen mag leiden”. 

Polsbreuk

Wethouder Gerdien Rots weet in deze korte competitie de finale te halen. Daarin wordt zij op waarde geklopt door de uiteindelijke winnaar, Nynke de Jong. 

Geen schande, want met een polsbreuk voor een orkest te gaan staan, dat vraagt om doorzettingsvermogen. Rots wordt over een week weer aan haar pols geopereerd. Hopelijk gaat het dit keer wel goed. 

De Zwolse wethouder krijgt de lachers op haar hand met de vergelijking die zij trekt tussen het orkest en ambtenaren. 

“Het orkest? Zijn net ambtenaren, zij doen wat zij zelf willen”. Waarmee de in het avondrood geklede ChristenUnie-politicus haar dirigeerkwaliteiten in breder perspectief dacht te plaatsen.

Expressief

Man van de avond, die ‘publieksprijs’, is zonder enige discussie voor volkszanger Harm Wolters. “Ik kan geen noot lezen, maar door mee te doen aan dit evenement gaat er een wereld voor mij open”, aldus Wolters. 

Ook op dit podium laat hij zien waarom entertainen hem op het lijf geschreven is. De jury is het helemaal met hem eens. “Harm, je bent zo expressief, maar je laat technisch wat steekjes vallen” luidt het eenstemmige commentaar van de juryleden. 

Zelf verprutst

Dat twee vriendinnen, Nynke de Jong en Marijn de Vries, elkaar op dit muzikale strijdveld tegenkomen, is voor presentator Freek Van der Heijden, een collega van Anne Blok, aanleiding om van deze tweestrijd een wedstrijd in een wedstrijd te maken. 

Oud-profwielrenner De Vries, tegenwoordig journalist/analist en fietsburgemeester van Zwolle, laat zien dat zij nog steeds wil meedoen om de prijzen. 

Helaas geen finaleplaats voor De Vries en dat verwijt zij zichzelf volledig. “Ik heb het zelf verprutst maar was liever niet als eerste begonnen”, relativeert De Vries haar deelname. 

Toch kan zij zich volledig vinden in het eindoordeel van de jury. Ze ziet haar vriendin De Jong met hoge cijfers glorieus winnen. 

Enthousiast

De Jong: “Dit was zò leuk, echt, niet verwacht. Wat een grote verrassing. Ik ben ontzettend blij, want ik zat toch mooi te kloten op een aantal punten. Maar ik heb wel alles gegeven. En met enthousiasme kom je ook een heel eind." 

Enorm cadeau

Ze vond het 'heel leuk' dat ze weer eens iets met muziek kon doen. "Ik zit in een koor, maar dat is het dan wel. Dit is een enorm cadeau en het smaakt naar meer", aldus een opgetogen De Jong.