PEC Zwolle goalie Jasper Schendelaar dankt de fans tijdens de huldiging. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle toch met goed gevoel op vakantie

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE -  Het seizoen zit erop voor PEC Zwolle. Tot de laatste week van juni viert de selectie vakantie, een groot aantal spelers doet dat sinds zondag op Ibiza. Eind juni start de voorbereiding op het eredivisieseizoen, dat in het weekend van 5 augustus aanvangt.

Even waande PEC Zwolle zich vrijdag kampioen. Iets meer dan een minuut in de eerste helft toen Lennart Thy PEC op 0-1 kopte tegen Helmond Sport en Heracles nog op 0-0 stond tegen Jong Ajax. Maar die hoop tikte al snel weg in de tijd. Uiteindelijk won PEC wel, met 2-3, maar dat deed Heracles ook. Daardoor finishte PEC Zwolle als tweede.

Even vragen

"Wat ik dacht toen het laatste fluitsignaal klonk? Poeh goede vraag. Ik had wel het idee dat Heracles zou winnen, maar ik ging het toch even vragen. Jammer dacht ik toen, maar ons doel was promotie, dat hebben we bereikt en daar moeten we uiteindelijk heel blij mee zijn”, aldus keeper Jasper Schendelaar.
PEC Zwolle wist wat het moest doen aan de vooravond van de laatste speeldag. Winnen en vier goals goedmaken op Heracles Almelo. Met Helmond Sport had PEC daar niet de meest ideale tegenstander voor, want de Brabanders verloren in de laatste vier thuiswedstrijden niet van Zwolle en waren bovendien goed bezig onder de hoede van trainer Bob Peeters.
De eerste grote kans was dan ook voor de thuisploeg, maar Schendelaar redde bekwaam op een inzet van Jelle Goselink die van dichtbij kon inschieten. Het was niet voor het eerst dat de doelman een goede wedstrijd kon overleggen. “Persoonlijk sluit ik het seizoen inderdaad goed af.”
Hierna kwam PEC beter in de wedstrijd, na een kwartier werd het zelfs 0-1. Van links zette Haris Mendunjanin voor, Thy kopte raak.
Bijna had PEC de voorsprong verdubbeld toen Thomas van den Belt ook raak leek te koppen, maar Helmond Sport doelman Mike Havekotte redde fraai. De wereld die kampioen heet zag er ineens heel anders uit toen Martijn Kaars vijf minuten later de 1-1 binnenschoot. Daarna viel Bram van Polen uit met een hoofdblessure, kwam Tolis Vellios het veld in en kopte Thy tegen de lat, gevolgd door een levensgrote kans voor diezelfde Vellios, maar Havekotte redde andermaal.
Het werd voor rust allemaal nog erger voor PEC Zwolle toen Kaars een bijna identieke treffer maakte. In de tweede helft was het Thy die tien minuten in de tweede helft, andermaal doel trof en zijn 23ste seizoenstreffer liet aantekenen. In de slotseconden scoorde Sven Zitman zelfs nog wel de 2-3, maar Heracles stond toen al op een comfortabele 2-0 voorsprong.

Recordaantal

Geen titel dus voor PEC Zwolle, wel een gedeelde eerste plaats met een recordaantal punten van 85. "We hebben er alles aangedaan, iedere dag keihard getraind, gestreden en gegeven wat we konden geven”, besloot Schendelaar. "Dan is het extra lekker dat je deze wedstrijd toch wint en uiteindelijk je doel bereikt en dat is dat we volgend seizoen in de eredivisie spelen.”