Afbeelding
Foto: Aangeleverd

JenaXL met team NXTgen bij landelijke finale First Lego League

Algemeen

‘S-HERTOGENBOSCH - Jena XL deed zaterdag mee aan de landelijke finale van de First Lego League. De Zwolse school eindigde als veertiende.

Het was afgelopen zaterdag een drukte van belang bij 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Zo’n 600 leerlingen van 9 tot en met 15 jaar leverden daar in 41 teams, waaronder ook team NXTgen van JenaXL, een felle strijd tijdens de landelijke finale van de First Lego League. 

Met gespannen gezichten en in opperste concentratie waren de leerlingen de hele dag bezig. Opvallend was de enorme gedrevenheid. Allen deden een projectonderzoek en bouwden en programmeerden een robot, waarbij ze intensief moesten samenwerken. Dit jaar draaide alles om kunst & cultuur. Team NXTgen presenteerde de Pro Brush 1.0. Een brace om de hand waarin je je kwasten kwijt kunt tijdens het schilderen. 

Ook moest het team zelf een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Daarbij maakten zij gebruik van het Lego Mindstorms systeem. Met hun robot voerden ze op een wedstrijdtafel missies uit tegen de andere teams. De hoogste score (280 punten) werd tijdens de eerste wedstrijd behaald en was goed voor de veertiende plaats. 

De internationale ‘core values’ die de First Lego League centraal stelde, vormden samen het derde wedstrijdonderdeel. Dit waren ‘focus op samen leren’, ‘sportiviteit voorop’ en ‘ontdekken is belangrijker dan winnen’. Door deze waarden te omarmen leren ze dat een ander helpen de basis is van teamwork.

Gerard Meijeringh