Nieuw evenement? Dan geen provinciesubsidie

(door Enrico Kolk)

OVERIJSSEL - Wie een nieuw evenement wil organiseren, hoeft zich niet meer te melden bij de provincie voor een financiële bijdrage. Dat staat in plannen die Gedeputeerde Staten (GS) voorleggen aan Provinciale Staten (PS), die er vandaag (woensdag) in commissieverband over vergaderen.

"Voor alle evenementen geldt de voorwaarde dat het evenement minimaal één keer plaatsgevonden hebben voordat subsidie bij de provincie Overijssel aangevraagd mag worden. Beeldbepalende evenementen zelfs twee keer", schrijven Gedeputeerde Staten over het nieuwe evenementenbeleid dat op stapel staat. 

"Daarnaast dienen ze onderscheidend te zijn ten opzichte van soortgelijke evenementen. Inhoudelijk en organisatorisch van goede kwaliteit zijn, zodat de organisatie van het festival goed verloopt en het programma goed in elkaar zit. Daarnaast is het belangrijk dat het evenement aansluit bij een karakteristiek kenmerk van Overijssel."

Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten evenementen. Beeldbepalende evenementen, Bijzondere kleinere evenementen en Incidentele of onvoorziene evenementen. 

"Beeldbepalende evenementen zetten Overijssel op de kaart. Deze evenementen trekken publiek en/of deelnemers van binnen en buiten Overijssel en niet zelden ook uit het buitenland. Zij krijgen dit stempel voor vier (en met de aangenomen verlenging van het beleid vijf) jaar", aldus het college van GS. 

Bijzondere kleinere evenementen kunnen jaarlijks een subsidie aanvragen. Voorwaarde daarvoor is dat er minimaal een regionaal bereik is.

De laatste soort, eenmalige of onvoorziene evenementen, betreffen veelal een unieke kans om een specifiek evenement in Overijssel te organiseren, zoals EK’s, WK’s, Paralympics. "De kans is klein dat een dergelijke kans snel nog eens langskomt", schrijven GS.

Een commissie van de Staten bespreekt de zogeheten 'startbrief' vandaag. Vervolgens wordt op het provinciehuis verder gewerkt aan het nieuwe evenementenbeleid.

Daarvoor wil het provinciebestuur in gesprek met de organisatoren van evenementen over de betekenis van evenementen voor de Overijsselse samenleving en economie.