Silvester van der Water gaat er vandoor tegen Volendam. "Ik geniet van elke minuut die ik speel.”
Silvester van der Water gaat er vandoor tegen Volendam. "Ik geniet van elke minuut die ik speel.” Foto: Hans Smit

PEC laat het vooral zelf liggen tegen FC Volendam

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE - Met een miezerig puntje tegen Volendam, gaat PEC Zwolle zaterdag naar Fortuna Sittard, de ploeg die ineens de geest heeft. Voor PEC is een goed resultaat in het diepe zuiden misschien wel belangrijker dan ooit. Het 1-1 gelijkspel zorgde zondag in ieder geval voor collectief chagrijn bij PEC Zwolle, mede door toedoen van de arbitrage die drie doelpunten van PEC afkeurde. “Als je ziet hoeveel kansen we hebben gehad en hoe dominant we waren, dan is dit heel teleurstellend”, aldus Silvester van der Water.

Rust houden, geduld betrachten en veel van kant naar kant spelen. Dat was het Zwolse credo om Volendam te verslaan. “Je weet dat ze achteruit gaan lopen en op de counter loeren. We hebben het tactisch plan bij vlagen goed uitgevoerd, alleen moeten we de kansen afmaken”, aldus Van der Water, die gedijt in Zwolle.
“Het gaat eigenlijk boven verwachting. Ik ben fit, voel mij goed en speel op het hoogste podium. Bij Cambuur moest ik vanwege mijn situatie (Van der Water werd eind oktober uit de eerste selectie gezet, ER) meespelen met de O21. Het leeftijdsverschil was best wel groot, hier is het niveau zoveel hoger en de beleving van supporters is toch anders dan in de Keukenkampioen Divisie.”

Vlammen en knallen

“Ik kwam van ver en aan het begin was het écht even aanpoten. Ik moest eerst fit worden, dat ben ik en dat moet ook blijven. Nu wil ik gewoon vlammen en knallen. Het is aan mij om de oude Silvester van der Water weer te laten zien. Ik ben in ieder geval superblij hier te zijn. Ik geniet van elke minuut die ik speel.”

Dan nog even terug naar de wedstrijd. PEC kreeg in de eerste helft genoeg kansen om op voorsprong te komen. Van der Water zelf, Lennart Thy - met een afgekeurde goal - Ody Velanas, Bram van Polen en Davy van den Berg waren allemaal niet doeltreffend. De Zwolse voorsprong kwam er toch. In de 55e minuut werd Anouar El Azzouzi op randje zestien meter neergehaald, Van den Berg zette zich achter de bal en schoot perfect raak in de bovenhoek: 1-0. Hierna wisselde PEC en ging onder meer Van der Water naar de kant. Een lichte verbazing klonk toch wel door in zijn stem. “Ik weet niet waarom ik gewisseld werd. Ik denk dat het iets tactisch was, ik ben benieuwd, want ik heb er nog niet met de trainer over gesproken.”

Schoot geworpen

Invaller Tolis Velios leek na iets meer dan een uur de maker te zijn van de 2-0, maar arbiter Pol van Boekel constateerde voorafgaand een Zwolse overtreding. Na twee corners van Volendam, zag Schendelaar er twee keer niet goed uit en daar profiteerde Damon Mirani van: 1-1. Een in de schoot geworpen doelpunt, waar PEC mee te dealen had in de zoektocht naar een nieuwe voorsprong. Die kwam er niet, want de tweede treffer van Velios in de absolute slotminuten werd zeer discutabel afgekeurd vanwege buitenspel. En zo bleef het tot Zwolse teleurstelling van alles en iedereen 1-1.