Afbeelding
Foto: Jan Jaap van Dijk

Een slang aan je borst koesteren

Een slang aan je borst koesteren betekent aardig voor iemand zijn en dan stank voor dank krijgen. Oftewel iemand helpen, die vervolgens misbruik van je maakt. Een variant is een adder aan je borst koesteren.

Deze uitdrukking is ontleend aan een fabel van Aesopus (620 tot 560 v. Christus). Deze Griekse slaaf is beroemd geworden om de dierfabels, die aan hem zijn toegeschreven. In de tweede helft van de van de 13e eeuw verscheen er een bundel met vertalingen van deze fabels.

Een fabel is een verhaal waarin dieren kunnen praten en handelen als mensen.

Fabel

De uitdrukking een slang aan je borst koesteren is ontleend aan fabel 97 van Aesopus, die gaat over een boer, die een zieke slang vindt. Hij heeft medelijden met het dier en stopt het onder zijn kleding tegen zijn borst om het dier te verwarmen. 

Als de slang zich beter voelt, bijt hij de boer. De goede daad van de boer wordt dus niet beloond met vriendelijkheid en dankbaarheid van de slang, maar de slang levert hem een rotstreek.
Door de eeuwen heen hebben slangen tot de verbeelding van de mens gesproken, zowel in gunstige als ongunstige zin. De oude Grieken en Romeinen dachten positief over slangen.

Ze hielden ze zelfs in huis, om muizen en ratten te verdelgen en een aantal van hun goden hadden slangen als begeleider.Asclepius, de god der geneeskunde, hield in zijn tempels slangen als symbool van levenskracht. 

Zijn attribuut was een staf waaromheen zich een slang had gekronkeld: de aesculaap op de auto van de tegenwoordige artsen.

Winkelpui met aesculaap

Het monumentale 19e eeuwse pand Diezerstraat 93 kreeg in 1904 een geheel nieuwe pui in Art-Nouveaustijl.
Aanleiding was volgens Marcel Overbeek in zijn publicatie 'Krullen en Zwolle' de vestiging van apotheek 'Het witte kruis' in het pand in opdracht van de eigenaar JS Meulenhof.

De in paarse geglazuurde baksteen opgetrokken pui in strakke Art-Nouveaustijl is versierd met een aantal in natuursteen uitgehakte reliĆ«fs. 

In het midden is een afbeelding van de god Asclepius met slang te zien. 

Aan de uiteinden van de winkelpui zijn twee vrouwenfiguren aangebracht. De winkelpui staat op de lijst van Rijksmonumenten.

Girbe Buist
Buistg@ziggo.nl