Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Foto-expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ is geopend

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zestig indringende ogen kijken bezoekers de komende weken aan vanaf het Rodetorenplein. Donderdagmorgen openden wethouder Michiel van Willigen en Brian Varma, manager bij CoMensha (coördinatiecentrum tegen mensenhandel) daar de foto-expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’. De expositie bestaat uit dertig portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel.

CoMensha is de rondreizende expositie begonnen om de problematiek van mensenhandel een gezicht te geven. Varma: “Mannen, vrouwen en kinderen zijn slachtoffer. Hun verhalen staan symbool voor het feit dat mensenhandel onder onze ogen plaatsvindt. Het een wereld van misleiding en uitbuiting, waarin misbruik wordt gemaakt van mensen in een kwetsbare positie en waarin mensen worden gedwongen tot handelingen die zij niet willen. Mensen die gedwongen worden dagenlang achter elkaar werken en hun inkomsten af te staan, die onder bedreiging moeten stelen of handelen in drugs, die gedwongen worden seks te hebben met klanten.” Van Willigen vult aan: “We hebben deze expositie naar Zwolle gehaald omdat we het belangrijk vinden om ook hier mensenhandel zichtbaar te maken en onder de aandacht te brengen. Want ook al zie je het niet, mensenhandel komt voor, ook in Zwolle.”

Verhalen

In de expositie delen dertig mensen hun verhaal. “Echte verhalen, van echte slachtoffers”, zegt Varma. Een voorbeeld is het verhaal van Sameena: “Op mijn achttiende viel ik in handen van een loverboy. Ik had geen stabiele thuissituatie en was kwetsbaar. Hij maakte daar misbruik van en spiegelde me een ideaalbeeld voor van trouwen en kinderen. Na twee maanden werd hij steeds agressiever. Hij verkrachtte mij samen met zijn vrienden. Met de videobeelden werd ik gechanteerd en gedwongen seks te hebben met klanten.” Uiteindelijk wist ze aan haar loverboy te ontsnappen. Nu wil ze zorgen voor meer bewustwording voor gedwongen prostitutie en mensenhandel. “Dit gebeurt op grote schaal in Nederland. Door mijn verhaal te delen, worden hopelijk meer mensen zich daarvan bewust en kunnen ze het melden als ze iets vermoeden.”

Aanpak

In Zwolle wordt hard gewerkt aan de aanpak van mensenhandel, volgens Van Willigen. “We hebben daarbij bewust gekozen voor een regionale aanpak. Slachtoffers en daders blijven immers ook niet binnen de gemeentegrenzen. Samenwerking met partners is dan ook cruciaal. We werken samen met hulpverleners uit de zorg, maar ook met organisaties binnen het veiligheidsdomein zoals de politie. Daarbij draait het om het voorkomen, maar ook het signaleren en stoppen van mensenhandel, waarbij we daders aanpakken en slachtoffers opvangen en begeleiden.”

Slachtoffer

Voor wie slachtoffer is van mensenhandel of denkt dat iemand anders slachtoffer is, is erhulp. Bel de politie via 0900-8844 en vraag naar de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel. Wie niet met zijn of haar verhaal naar de politie durft te gaan, kan contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800 70 00 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Bij spoed kan men 112 bellen.

De expositie is tot en met dinsdag 26 oktober gratis te bezichtigen op het Rodetorenplein. Op social media meepraten, kan met #Openjeogenvoormensenhandel. Meer informatie over (het melden van) mensenhandel en over de expositie is te vinden op www.zwolle.nl/mensenhandel. 

Afbeelding
.
Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 18 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 22 uur geleden