Afbeelding
Foto: Benno Wonink

Britten Concours in stijl afgesloten in de Spiegel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – In de Spiegel is zondag 16 april het Britten Concours afgesloten. Dat gebeurde met het Winnaarsconcert. Het publiek zag een bijzondere voorstelling met talentvolle musici, die de kans kregen om met gerenommeerde strijkers te mogen spelen.

Het Britten Concours werd voor het eerst in 2009 gehouden. “De winnaars mochten in een mooie zaal optreden met een grote solist erbij”, aldus Loes Visser, artistiek leider van het Britten Concours, dat onderdeel is van de Stichting Britten voor Jong Muziektalent.

Via het Britten Concours kregen veel talentvolle musici een kans om verder te groeien. “We hebben in de loop der jaren heel bekende solisten gehad. Daardoor worden talentvolle musici geïnspireerd. Waar kun je naar toe groeien? Ze leren er heel veel van en zien en horen waar ze ooit kunnen eindigen. Een stip aan de horizon.”

Stichting Britten richt zich op jong muziektalent. Visser vindt het een groot gemis dat er geen muziekschool meer is in Zwolle. Daardoor wordt het een soort van elitesport. Er is zoveel talent, maar kinderen krijgen niet de kans om dat te ontplooien omdat er simpelweg geen weet van hebben”, aldus Loes Visser, die pleit voor een eigen muziekgebouw, maar wel blij is dat Stichting Britten terecht kan bij het ArtEZ Conservatorium. “Daar zitten we in een muzikale omgeving.”

Terug naar het Britten Concours. Dat ging op zaterdag 11 en zondag 12 maart van start voor jonge talentvolle cellisten in het ArtEZ Conservatorium. Er deden 39 jongen strijkers uit heel Nederland mee, verdeeld over drie categorieën. 

Een week later waren de waren de cellisten aan de beurt. In beide weekenden verdienden de eerste prijswinnaars een masterclass. Bovendien mochten ze afgelopen zondag optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest in de Spiegel, die onder leiding stond van hun dirigent Loes Visser.

Dit winnaarsconcert was zondag een mooi evenement. Het Britten Jeugd Strijkorkest speelde een van Mozart’s parels, de Sinfonia Condertante. Dat gebeurde in een bijzondere bezetting met violist Maria Milstein en altviolist Dana Zemtsov. Verder was er muziek van Joseph Suk en verzorgen de winnaars van het Britten Concours een solo optreden. Speciaal voor dit concert was het Britten Strijkorkest uitgebreid met een aantal blazers. 

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 19 uur geleden