Twee creatieve kinderen treffen voorbereidingen voor de Vredesweek.
Twee creatieve kinderen treffen voorbereidingen voor de Vredesweek. Foto: Gerard Meijeringh

Vredesplatform koppelt vrede aan klimaat tijdens Vredesweek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In een tijd waarin er maar geen einde lijkt te komen aan de oorlog in OekraĆÆne, legt Vredesplatform Zwolle in de maand september de nadruk op vrede. Van 16 tot en met 24 september is er de Vredesweek met tal van activiteiten. Dit keer is het thema ā€˜Vrede en Klimaatā€™.

De afgelopen week was er een soort van proloog van de Vredesweek. Kinderen gingen samen met kunstenaar Jacomijn Schellevis aan de slag met het maken van Klimaatbollen voor de Vredesengel, die vorig jaar voor de Walk of Peace in Assendorp werd gemaakt. Daarnaast maakten kinderen, samen met stadsdichter Bauke Vermaas, gedichten. Zaterdag 16 september gaat de Vredesweek daadwerkelijk van start. Elk jaar wordt de Vredesweek in een andere Zwolse wijk gehouden. Dit keer is gekozen voor de Aa-landen. De Vredesweek wordt sinds 2018 gehouden in Zwolle. De organisatie, bestaande uit Marlies Tjallingii, Sytse Tjallingii, Aart Hoogcarspel en Raymond Nagelmaeker, werkt samen met tal van organisaties. 

Op zaterdag 16 september begint de Vredesweek om 11.00 uur met meditatieve aandacht door de Zwolse Stiltewerkers op het Rode Torenplein. ā€˜s Middags is er de traditionele Walk of Peace. Deze gaat om 13.30 uur van start bij Integraal Kindcentrum (IKC) De Werkschuit. ā€œWe hopen dat er minimaal vijftig personen meelopen of meefietsenā€, aldus Marlies Tjallingii. ā€œVoor we echt gaan lopen of fietsen door de wijk met de Walk of Peace gaan kinderen de gedichten voorlezen die ze hebben gemaakt. Ook worden de nieuwe Klimaatbollen onthuld, die onder andere de aarde voorstellen. Bij de Walk of Peace lopen of fietsen we in groepjes langs verschillende interessante plekken in de wijk waar vrede en klimaat op wijkniveau gewerkt wordt.ā€

De Walk of Peace is tegelijk met diverse activiteiten in de wijk. Zo is er een open dag van Stichting Wijkcentrum Aa-Landen. In Wijkcentrum De Bolder wordt het nieuwe cursusjaar ingewijd. De Sionskerk houdt activiteiten rond het klimaat en vrede. Bij Moestuin De Brinkhoek wordt getoond hoe je kan komen tot gezond voedsel zonder gif. Het is maar een greep uit alle activiteiten in de Aa-landen op 16 september. De focus ligt op het klimaat en op mensen met elkaar verbinden. ā€œDie dag wordt het bruisende zoemende wijkā€, zegt Tjallingii met een lach.
Ook op andere dagen is er veel te beleven tijdens de Vredesweek, zoals een oecumenische vredesdienst in de OLV Basiliek, een gespreksavond over de impact van wapengebruik op het milieu in de Wolweverkerk en een lezing van Willem de Haan in het Apostolisch Genootschap. De Vredesweek wordt afgesloten met de Michaƫlsviering in de Grote Kerk en met Concertuitvoering The Crack.

Meer info:
www.vredesplatformzwolle.nl.

Gerard Meijeringh