Afbeelding
Foto: Shutterstock

Werkstraf voor bedreiging van vijf dames in Zwolle en Genemuiden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ā€“ Een 24-jarige man uit Zwolle heeft vrijdag een werkstraf gekregen voor het bedreigen van vijf jonge vrouwen met verkrachting. Vier slachtoffers kende hij als voormalig collega bij de Albert Heijn in Zwolle en een jongedame uit Genemuiden kende hij nog van middelbare school. ā€˜ā€™Je hebt me erg bang gemaakt. Ik was wel minderjarig hĆØ.ā€™ā€™

Via de berichten-app Snapchat kregen de dames vanaf eind 2020 bedreigende berichten binnen van iemand die schuilging onder het account ā€˜Jantje7964ā€™. ā€˜ā€™Ik hou er echt van om naar jouw bolle kontje te kijken als je aan het werk bent in de Appie. Ik zou dat kontje dan ook graag misbruiken als ik je na werktijd een keer te pakken krijg, maar ik geef je ook de optie om nu wat dingen voor mij te doen. En dan zal ik het alleen bij kijken houdenā€, schreef hij aan een van de geschrokken slachtoffers. 

De dames hadden elk het idee dat de dader wist waar ze werken, wonen of sporten. Twee van hen vertelden vrijdag in de rechtszaal wat dit met hen deed. ā€˜ā€™Ik voelde me machteloos, je wist zoveel van mij. En ik wist niet wie jij wasā€™ā€™, richtte een van hen het woord aan de verdachte. ā€˜ā€™Iedere keer dat ik iemand zag die op je leek schrok ik heel erg. Je hebt me erg bang gemaakt. Ik was wel minderjarig hĆØ.ā€™ā€™

Een van de dames kreeg een bericht dat hij haar achtervolgd had nadat hij haar had zien lopen in Genemuiden. ā€˜ā€™Ik heb je gevolgd naar je huis, maar expres niet naar je huisnummer gekeken. Ik pak wat ik pakken kanā€™ā€™, schreef hij. Vier van de slachtoffers werkten allemaal bij dezelfde supermarkt in Zwolle. 

Een van hen ging op onderzoek uit. Het moest toch te achterhalen zijn wie die ā€˜Jantje7964ā€™ was? Uiteindelijk kwam er Ć©Ć©n mogelijke dader naar voren: de 24-jarige Steven B. uit Zwolle. Hij bekende toen hij met de teksten werd geconfronteerd door de politie. Hij kende de slachtoffers uit de tijd dat hij zelf ook bij de Albert Heijn werkte. ā€˜ā€™Ik walg van mezelfā€™ā€™, zei hij over zijn daad die hij pleegde toen hij niet goed in zijn vel zat. Vervolgens zocht hij psychologische hulp.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, voor vijf bedreigingen met verkrachting en aanranding. Opvallend was dat Steven zelf weet hoe het is om bedreigd te zijn, zei de officier. Advocaat Henk Voors benadrukte dat Steven de moed had om hulp te zoeken en om zijn excuses aan te bieden. De rechter legde de gevraagde straf op.

Gerard Meijeringh