Afbeelding
Foto: Unsplash/Tingey Injury Law Firm

OM wil 30 jaar cel voor dubbele moord in McDonaldā€™s in Zwolle-Noord

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ā€“ Tegen de 34-jarige man die vorig jaar in een volle McDonaldā€™s in Zwolle-Noord de broers Ali (57) en HĆ¼seyin (62) Torunlar doodschoot, is donderdag dertig jaar gevangenisstraf geĆ«ist. Veysel Ɯ. schoot op 30 maart 2022 in een het druk restaurant de twee mannen dood.

De officier van justitie begon donderdag zijn verhaal met de beschrijving van een foto. Op een tafeltje in de McDonalds staat een dienblad met daarop patat, een Happy Meal en een flesje water. Op de grond ligt een servet, onder de bank ligt een laarsje. Op de tafel staat een pop die het restaurant in kijkt. Er mist iets, zegt de officier. ā€˜ā€™Want waar zijn het 2-jarige meisje en haar moeder?ā€™ā€™ Die zijn, net als de rest van de bezoekers, in paniek het restaurant uit gerend, zoals dinsdag op beelden in de zittingszaal werden getoond.

Onder de ogen van talloze nietsvermoedende omstanders werden de twee broers doodgeschoten. ā€˜ā€™Omstanders waren in de McDonaldā€™s voor een McFlurry of kipnuggets, niet om een trauma op te lopen. Tieners die in de McDonaldā€™s waren om een pupillencursus af te sluiten met een hamburger, niet om in doodsangst weg te rennen. En een meisje dat kwam voor een cadeautje bij een Happy Meal, niet om haar pop kwijt te rakenā€™ā€™, zei de officier van justitie. Volgens hem was hier sprake van een dubbele moord. Verdachte Veysel Ɯ. nam een geladen pistool mee naar deze ontmoeting. De drie spraken bijna een uur met elkaar. Pas daarna besloot hij de twee heren om te leggen. De verdachte schoot elf kogels af en elke was raak.

Het daadwerkelijke motief van de dubbele moord blijft onduidelijk. Er speelde een financieel conflict. Veysel zou een miljoen euro hebben geĆÆnvesteerd in Turks vastgoed via de zoon van slachtoffer Ali. Die zoon bedreigde hem via apps, alleen stopten die dreigende teksten al maanden voor de schietpartij. Het doodschieten was een weloverwogen besluit, zei de officier. ā€˜ā€™Dan maakt het niet uit of het gedaan is uit financiĆ«le frustratie, uit koude wraak of uit gekrenkte trots.ā€™ā€™ De verdachte moet in staat geacht worden antwoord te geven op de vraag waarom hij beide broers dood schoot. Maar hij geeft geen antwoord, zei de officier. Veysel Ɯ. wilde geen enkele vraag beantwoorden.

Na het schieten gooide hij zijn pistool en telefoon weg. Waar dat was, weet hij niet meer. Na urenlang rondrijden meldde hij zichzelf diezelfde avond nog op een politiebureau in Deventer. Veysel Ɯ. heeft het doden van twee mannen nooit gepland, zei advocaat Esther Blok. ā€˜ā€™Er is iets geknapt in hem.ā€™ā€™ Om moord te bewijzen, moet er sprake zijn van een vooraf geplande daad. ā€˜ā€™Op klaarlichte dag in een volle McDonaldā€™s vol met kinderen, dat is een a-typische plek voor het gepland doden van twee personenā€™ā€™, aldus de raadsvrouw.

Gerard Meijeringh