Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Oude carnavalstraditie in ere hersteld: Stadsprins Michaël enthousiast onthaald op Station Sassendonk

· leestijd 1 minuut Algemeen Insta-Zwolle

ZWOLLE - Carnaval 2024 in Sassendonk heeft nu al een bijzonder tintje. Zaterdagmorgen werd een oude traditie in ere hersteld. Stadsprins Michaël werd op het station binnengehaald. Later die morgen nam hij de sleutel van de stad in ontvangst. Het feest kan nu echt beginnen. 

Nietsvermoedende treinreizigers keken wel even een raar op toen een grote groep carnavalsvierders het station binnenkwamen. Om 10.00 uur kwam Stadsprins Michaël, Jeugdsprinses Vlinder en hun adjudanten binnen op perron 1b. Ze werden welkom geheten door regiodirecteur Maarten Haverkamp van de NS en onder de klanken van ‘Ik ben een Zwollenaar’ enthousiast binnengehaald. Daarna werd het station Zwolle omgedoopt tot station Sassendonk. Stadsprins Michaël onthulde het naambordje. Even later sprak Haverkamp namens de NS mooie woorden en werd ceremoniemeester Bé Neef van Carnavalsvereniging De Eileuvers in het zonnetje gezet. Hij werd benoemd tot Hoofdconducteur in de Orde van de Gouden-Perron-Fluit. Daarna was het tijd om buiten het eerste biertje van Sassendonk te nuttigen. 

Het binnenhalen van de Stadsprins van Sassendonk was jarenlang een mooie traditie, maar door corona kwam er einde aan. Carnavalsvereniging De Eileuvers wilde het gebruik dolgraag nieuw leven inblazen en de NS wilde uiteindelijk graag meewerken. Zaterdagmorgen bleek dat de traditie een prachtige toevoeging is van het carnaval in Sassendonk. Vrijdagavond begonnen de feestelijkheden al met de traditionele Sassendonkse startavond in Den Hoofdwacht, waarbij de Hoogheden en Adjudanten werden gepresenteerd. Op een volle Grote Markt werd afgeteld naar de start van het carnavalsfeest en vervolgens wordt het Eileuvernest opgezet.  

Nadat iedereen het eerste biertje tot zich had genomen verplaatste het gezelschap zich naar de Nieuwe Havenbrug voor de traditionele brugact. Op de brug werd duidelijk dat Prins Michaël nog een behoorlijk klus had te klaren. Op weg naar de sleuteloverdracht in het stadhuis diende hij af te rekenen met de draak die was teruggekeerd in Sassendonk. Op de Nieuwe Havenbrug haalde hij het zwaard uit de rots, vastberaden om zijn missie te voltooien en Sassendonk te beschermen tegen de draak. Op het Grote Kerkplein kwam het tot een treffen. Uiteraard kwam Prins Michaël als winnaar uit de strijd. Op de klanken van Engelbewaarder werd er even een feestje gevierd. Daarna ging Prins Michaël door de ‘ridderpoort’, om even later, iets later dan 11.11 uur, de sleutel van de stad in ontvangst te nemen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh