Afbeelding
Foto: Bert Visser

Bijna zestig ideeën brengen de ‘Verloren’ Toren terug naar Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De ‘finale’ van de ideeënwedstrijd ‘Breng de Toren Terug’ resulteerde in een bijzondere expositie ‘De Nieuwe Toren’, die donderdagavond feestelijk werd geopend in Academiehuis Grote Kerk. Stadsbouwmeester Sjoerd Feenstra opende de expositie en ontving het eerste exemplaar van alle gebundelde inzendingen uit handen van Coby Zandbergen, directeur het Academiehuis. De avond stond in het teken van 59 ideeën/creatieve inzendingen, die zijn voortgekomen uit de ideeënwedstrijd om de Verloren Toren van de Grote of Sint Michaëlskerk weer ‘terug’ te brengen.

Van pentekeningen en schilderijen tot digitale presentaties en keramische kunstwerken, de creativiteit van zowel jonge talenten als ervaren architecten en kunstenaars kende geen grenzen. De inzendingen weerspiegelden een breed spectrum aan visies op wat de nieuwe toren zou kunnen zijn, variërend van tastbare structuren tot lichtkunstwerken en symbolische markeringen. Dit alles is samengebracht in een expositie ‘’De ‘Nieuwe’ Toren’’, waar alle inzendingen te bewonderen zijn. De expositie is tot medio maart te bewonderen in Academiehuis Grote Kerk. Alle ideeën, met het juryrapport en de achtergrond van de wedstrijd zijn ook gebundeld in een boekwerk. 

De rode draad
Het juryrapport, geleid door oud-burgemeester Henk Jan Meijer, belichtte de diepgang en diversiteit van de inzendingen, en onderstreepte het enthousiasme en de creativiteit waarmee Zwollenaren hun visie op de nieuwe toren hebben vormgegeven. De ‘rode draad’ in het rapport duidt op gemeenschappelijke thema’s en ideeën die uit de inzendingen naar voren kwamen, zoals de integratie van historische elementen met moderne ontwerpen, het gebruik van duurzame materialen, en de wens om een ruimte te creëren die de gemeenschap van Zwolle samenbrengt en inspireert. Deze thema’s vormen een inspirerende basis voor toekomstige ontwerpfases, waarbij de visie van Zwollenaren wordt vertaald in een tastbaar symbool voor de stad.

“Veel inzendingen hadden een letterlijke referentie naar het terugbrengen van een toren. Wat daarbij tevens veel terugkwam was de wens om de toren een functie te geven, om er invulling aan te geven, in wat voor vorm dan ook. Hieruit concludeerde ik dat de nieuwe toren ‘een plek’ moet worden die iets bijdraagt aan de stad”, zo staat te lezen in het juryrapport.

Aanmoedigingsprijs

Ondanks dat de jury op zoek ging naar de rode draad en niet naar één winnaar, werd er tijdens deze openingsavond toch een prijs uitgereikt. Voor studenten was een aanmoedigingsprijs ter waarde van 500 euro beschikbaar gesteld. De cheque werd uitgereikt aan Amke Drewes en Daniëlle Rabbinge voor hun idee: ‘De Schicht’. De jury schreef: “Wat een schitterend ontwerp. De kerk neemt zichtbaar wraak op de hemel, door een bliksemstraal terug te sturen. Met De Schicht krijgt Zwolle niet alleen een heel mooi maar ook publiekelijk toegankelijk baken voor de stad.” 

Lees volgende week meer in Weekblad De Swollenaer

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Bram van Polen op de schouders van de trouwe supporters.
Nog een keer alles en allemaal voor Bram van Polen Sport 18 uur geleden
Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18