Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

ā€˜Eerst vier maanden waarschuwen, daarna bekeurenā€™

Algemeen

ZWOLLE ā€“ Met ingang van 2025 wordt in Zwolle officieel een zero=-emissiezone voor bestel- en vrachtautoā€™s ingevoerd, maar ondernemers krijgen even de tijd. ā€œWe zien 2025 als een leerjaarā€, laat een persvoorlichter van de gemeente weten. Wel worden er in 2025 vanaf maand vijf bekeuringen uitgedeeld.

(door Gerard Meijeringh)

ā€œWe willen een goed inzicht krijgen in welke eventuele onmogelijkheden er zijn die maken dat ontheffingen mogelijk nodig zullen blijven, ook in de jaren na 2025. Daarmee kan de gemeente ook landelijk afstemmen welke landelijke ontheffingen via het Centraal Loket nodig blijven. Het is dus van belang dat ondernemers een ontheffing aanvragen als zij die nodig hebben. Ook omdat we na een overgangsperiode van vier maanden waarin we alleen waarschuwen, vanaf de vijfde maand gaan handhaven op de zero-emissiezone. Dan komen er dus bekeuringen voor ondernemers die nog in een emissie-voertuig rijden en niet over een ontheffing beschikken.ā€

Ondernemers kunnen in bepaalde situaties een ontheffing krijgen. Bijvoorbeeld als een ondernemer in de financiƫle problemen komt bij het vervangen van een voertuig door een emissieloos alternatief. Dit moet worden aangetoond met recente jaarrekeningen en de BTW-aangifte. De ontheffing wordt, na een financiƫle toets door het Centraal Loket, door de gemeente beoordeeld. Vrijstelling wordt verleend voor oldtimers, voertuigen van 40 jaar of ouder. Ook bepaalde rolstoeltoegankelijke voertuigen kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling.

Zijn er voldoende laadpunten voor vrachtwagens en busjes? Momenteel zijn er publieke laadstations op de bedrijventerreinen Voorst en Marslanden. ā€œNaar verwachting wordt in de nabije toekomst op bedrijventerrein Hessenpoort een snellaadstation ontwikkeld. Voor bestelbussen zijn er ook meerdere laadpunten in de stad. Voor de markt onder andere op de Schuttevaerkade en op het terrein van Hedonā€, zo laat de persvoorlichter namens de gemeente weten.

Gerard Meijeringh

Wethouder Van Willigen: "Ouders en kinderen worden zo sneller geholpen en hoeven niet door diverse hulpverleners te worden gezien."
Zwolse Proeftuin Samenspel in de wijk sluit beter aan bij jeugdhulpvragen van gezinnen en leidt tot meer maatwerk Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Hier geen fietsen plaatsen, we spuiten hem blauw Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Fietsen voor het goede doe Algemeen 20 uur geleden