Afbeelding

Celstraf geĆ«ist voor inbraken bij apothekers door ā€˜man in geldnoodā€™

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ā€“ Tegen een 46-jarige Zwollenaar is dinsdag een jaar cel waarvan 3 maanden voorwaardelijk geĆ«ist. Hij brak tot drie keer toe in wegens geldnood. Twee keer was een apotheek zijn doelwit.

De apotheek aan de Thomas a Kempisstraat in Zwolle was op 1 april vorig jaar het doelwit van de 46-jarige Johan de L. Ontkennen had weinig zin: hij werd op heterdaad aangehouden. Een ruit aan de achterzijde was kapot gemaakt en zo was hij naar binnen gekomen. Hij had pillen en ruim 200 euro op zak en bekende dat in de apotheek gestolen te hebben. Die pillen kon hij wel in de daklozenopvang verpatsen. Diezelfde dag had hij ook bij een accountantskantoor in de Molenweg ingebroken, zo bekende hij. Hier stal hij onder meer laptops. Ook die wilde hij verkopen, want hij zat in ernstige geldnood.

De L. zat in voorarrest en kort na zijn vrijlating ging hij opnieuw over de schreef. Op 22 januari dit jaar werd er door hem ingebroken bij de apotheek aan het Straussplein in Zwolle. Hij was net onder financieel bewind gesteld, want De L. heeft ruim een ton aan schulden. 

ā€˜ā€™Ik had mijn eerste weekgeld nog niet binnen. Ik had geld nodigā€™ā€™, was zijn excuus voor de inbraak. Sinds zijn hersenbloeding in 2023 ging het slecht met de man. De reclassering schat de kans hoog in dat hij binnenkort weer over de schreef gaat. ā€˜ā€™Ik denk van nietā€™ā€™, zei De L. ā€˜ā€™Ik heb hiervan geleerd. Ik wil aan mijn problemen werken. Ik heb hier ontzettend veel spijt van.ā€™ā€™

De officier van justitie vroeg om een jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Ook vond ze dat De L. een straf van nog eens 116 dagen die hem voorwaardelijk boven het hoofd hingen moet uitzitten. Advocaat Kees Kok meent dat er een duidelijk plan van de reclassering ligt om zijn cliƫnt te helpen. Zodra hij een plek in begeleid wonen heeft, kan het weer bergopwaarts gaan met De L. De raadsman wil vooral voorkomen dat hij weer op straat terecht komt.

Op 14 mei volgt het vonnis.

Gerard Meijeringh