Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Nieuw ‘museum’ in Zwolle roept creatieven op om eerste street art collectie te vullen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Museum van de Straat, het museum dat zich deze zomer vestigt in Spoorzone Zwolle, nodigt creatieven en kunstenaars op om de eerste street art collectie te vullen. Het ‘museum’ zal zich vestigen in Spoorzone Zwolle, waar het hele gebied dienst zal doen als expositieruimte. De organisatie wil de opkomst van street art in het gebied bevorderen. Een gratis inspiratiesessie van de bekende kunstenaar Street Art Frankey moet daar mede aan bijdragen.

 Museum van de Straat is geen traditioneel museum zoals je het gewend bent. Het kan worden beschouwd als een museum, openluchttentoonstelling of kunstroute. 

Spoorzone Zwolle als expositieruimte
Hoe je het ook noemt, met de gehele Spoorzone Zwolle als canvas beschikt het over de grootste expositieruimte in de regio. Om de eerste collectie van Museum van de Straat aan te jagen, nodigt Spoorzone Zwolle iedereen uit om deel te nemen aan een kunstuitvraag. Indien gewenst anoniem, helemaal in lijn met het karakter van street art. De leukste, mooiste en verrassendste ideeën worden ook daadwerkelijk gerealiseerd. Hoe groot of klein een street art piece ook is.

Sessie van Street Art Frankey
Ter inspiratie organiseert Spoorzone Zwolle verschillende inspirerende momenten. Zo zal er op 21 mei een gratis sessie zijn van de bekende kunstenaar Street Art Frankey en Ernst Peter Coolen, de oprichter van museum STRAAT. “Tijdens mijn sessie ga ik je vertellen over mijn werk. Maar ik ga je ook laten zien hoe ik op concepten kom, hoe ik naar mijn omgeving kijk. Wellicht kan je daarmee aan de slag en kun je zelf dingen maken die eindigen in Museum van de Straat”, aldus Street Art Frankey.

Rondleiding door Spoorzone Zwolle
Daarnaast organiseert Museum van de Straat op 23 mei een rondleiding door het gebied. Met aansluitend een bezoek aan Perron038, waarbij nieuwe technieken en innovaties worden getoond die interessant zijn voor de realisatie van een street art piece, denk bijvoorbeeld aan 3D-printen. Beide momenten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, ook als je niet deelneemt aan de kunstuitvraag.

Drijvende kracht achter street art in Zwolle
De initiatiefnemers achter Museum van de Straat realiseren zich dat het karakter van street art zich eigenlijk niet leent om gereguleerd te worden, laat staan dat het in de openheid plaatsvindt. Desondanks hopen ze dat het de juiste mensen weet te inspireren om bij te dragen. Door de krachten te bundelen wil Museum van de Straat een drijvende kracht zijn achter de opkomst van street art van een bloeiende kunstscene in Zwolle. Het initiatief moet voor een sneeuwbaleffect zorgen van een steeds verder groeiende aanwezigheid van street art in het gebied. Elke vorm van street art is daarbij welkom, van muurschilderingen tot stickers of het gebruiken van beelden. 

Realiseer jouw street art piece
Als je deel wilt nemen aan de kunstuitvraag, heb je tot zondag 9 juni de tijd om je idee in te sturen. De realisatie van een street art piece wordt volledig vergoed, van zowel concept, materiaal als arbeid. Instructies hiervoor zijn te vinden op de website museumvandestraat.nl, inclusief richtlijnen waaraan je kunstwerk moet voldoen. Op de website vind je ook meer informatie over de rondleiding en de sessie van Street Art Frankey.

Afbeelding

Gerard Meijeringh