Sanja Zijlstra: “Deze jongeren hebben een naaste nodig.”
Sanja Zijlstra: “Deze jongeren hebben een naaste nodig.” Foto: Sigrid Aalfs

Kamers gezocht met aandacht voor jongeren zonder sociaal vangnet

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Kamers met Aandacht is een stichting die bemiddelt voor jongeren van achttien tot en met drieëntwintig jaar, die geen sociaal vangnet hebben. Deze jongeren willen en moeten zelfstandig zijn en zoeken woonruimte. Kamers met Aandacht zoekt mensen die een kamer over hebben en wat aandacht willen geven aan de jongere. “De verhuurder, of hospita, hoeft geen tweede ouder te zijn en ook niet dagelijks aandacht te geven, ” legt projectcoördinator Regio IJsel- Vecht Sanja Zijlstra uit. “Dit project wat in januari van start ging, is nog niet zo bekend; daarom zoeken we in Zwolle ook verhuurders.”

(door Sigrid Aalfs)

Mensen die interesse hebben kunnen zich aanmelden voor een online Informatieavond. Vervolgens is er een Intakegesprek. Als dat goed verloopt, komt er een Klikgesprek om te kijken of het klikt tussen jongere en mogelijke verhuurder. Zijlstra bemiddelt voor de jongere en de verhuurder. Ze leert de jongere kennen via de sociale wijkteams. “Ik kijk wat past bij een jongere. Welke behoefte van contact heeft diegene en wat zijn de interesses?” Zijlstra ontmoet ook de andere partij, de mogelijke verhuurders. “Ik kom bij mensen thuis die de informatieavond bijgewoond hebben. Ik vraag naar de motivatie, kijk of de kamer geschikt is en naar iemands ervaring of affiniteit met de doelgroep.”

Kamers met Aandacht is bedoeld voor jongeren die kwetsbaar zijn en uit de jeugdzorg komen. Vanaf 18 jaar moeten ze zelfstandig zijn. Voor Beschermd Wonen komt niet iedereen in aanmerking. Jongeren kunnen soms bij familie of vrienden terecht, maar niet altijd. “Voor deze doelgroep zoeken we Kamers met Aandacht. Deze jongeren hebben bijvoorbeeld geen goede basis gehad, kunnen autisme, angsten of een trauma hebben, maar hebben geen verslaving of gedragsproblemen. Wat ze nodig hebben, is een naaste om zich heen. De jongeren hebben een dagritme met school of werk. Helemaal op zichzelf wonen is voor hen een te grote stap, is eng. Als ze een kamer hebben gekregen via Kamers met Aandacht kunnen ze op eigen tempo zelfstandig worden en wonen. Ze betalen ook huur volgens richtlijnen van de huurcommissie. Verhuurders kunnen gezinnen, stellen of alleenstaanden zijn.”

“In Zwolle is deze doelgroep ook. Er zijn verschillende maatschappelijke oorzaken; het woningtekort en eenzaamheid onder jongeren; daarom is aandacht voor deze doelgroep zo belangrijk. Anders bestaat de kans dat ze dakloos raken. Er zijn veel creatieve manieren mogelijk; een leegstaande kamer, een tuinhuisje, enzovoort. Daarom betaalt gemeente Zwolle dit project. We werken samen met de gemeentes Dalfsen, Zwartewaterland en Steenwijkerland, om kennis uit te wisselen.” Interesse? Ga naar www.kamersmetaandacht.nl. of mail naar sanja@kamersmetaandacht.nl. Bellen kan ook: 06-11134685. Informatieavonden zijn op 7 mei en 6 juni van 19.00-20.00 uur.

Gerard Meijeringh